POMENIAN ASUKKAAT

Unien Satumaassa kaikilla on tallella oma taikansa. Kukaan ei ole kadottanut sitä vaan jokaisella on omansa, erilainen kuin kellään toisella. Kenellä piilossa taivaan tähdissä, kenellä nurmen kukissa, kenellä lempeässä laulussa, myrskytuulessa, piilossa sukan varressa tai kengän kärjessä, sydämen sykkeessä, takkutukassa tai tanssihypyissä. Taika on riidassa, liassa ja loassa, kaikessa ja kaikkialla. Pomeniassa ei höpötetä ”En osaa, En uskalla. ” Annetaan sellaisten tulla ja mennä, tehdään mitä tykätään.  Pomeniassa voi istua hiljaa mitään tekemättä. Ruoho kasvaa itsekseen. Voi tanssia oman varjonsa kanssa tai antaa Kuu-Ukon ja Aurinkoisen säteen tehdä pesää hiuksiin, sellaisia, jonne keijut käpertyvät nukkumaan. Pomenia on maa missä ystävyys puhkeaa punahehkuiseen loistoon. Kohdatessaan ystävät nauravat ja nauravat niin kuin pudonneet puitten lehdet. 

Katso videot ja tutustu lisää Pomenian ihastuttaviin hahmoihin!

Teo Takkutukka
Peikko

Aito peikonpoikanen, vaikka on myös ihmisenpoikanen. Peikko on ihmisten maailmassa nimeltään Teo, Pomeniassa Peikko Teo Takkutukka. Peikko on siis kahdessa maailmassa asuva Pomenialainen. Taikalähde ennustaa Peikon saapumisen Pomeniaan ja kuvailee Peikon: ”pieni, takkuinen ja sinnikäs”, ja ennustus osuu hyvinkin oikeaan. Peikon ystävä ja seikkailutoveri Pomeniassa on Sisu Lohikäärme. Peikko kompastelee välillä omaan häntäänsä ja eksyy ja kompuroi, mutta sydän Peikolla on aina vankasti paikoillaan. Peikko on luotettava ja oikeudenmukainen.

Tiitu Takkutukka
Peikko

Peikonpoikanen se Tiitukin on Pomeniassa seikkaillessaan, ja vieläpä Teon pikkusisko! Sitä ei  tiedetä, että kumpi sisaruksista on takkuisempi tai sinnikkäämpi, sillä välillä se on Teo, joka antaa siskolleen periksi (melkein aina ja juuri oikeissa asioissa) ja välillä Tiitu, joka harvemmin antaa periksi yhtään missään. Tiitun paras kaveri on Peppi Perhonen, joka nimensä mukaisesti on tujummasti vahvempi kuin perhosesta heti ensi alkuun kukaan uskoisi. Yhdessä Tiitu ja Peppi ovat aikamoinen seikkailupari ja niistä tarinoista puhutaan vielä pitkään!

 

 

Sisu
Lohikäärme

Sisu on Lohikäärme, jolla on lentotaitoa ja muitakin taitoja paljon enemmän kuin itse tietääkään. Sisu saattaa joskus sählätä, varsinkin tulen puhalluksen kanssa, mutta muuten Sisu on vaaraton ja lempeä. Sisu suojaa herkkiä ja erityisiä jalkateriään neulasia ja teräviä kiviä vastaan sukilla, joita hänellä on isot varastot. Joskus Sisu rutisee ja epäilee, ja vaikka onkin tulisieluinen, Sisu on hitaasti lämpenevää sorttia. Sisulla kestää sopeutua uusiin tilanteisiin, mutta kärryille päästyään hän on välillä jopa riehakas.

 

 

Koppis
Koppakuoriainen

Koppis on wannabe-lepakko, mutta oikeasti Koppakuoriainen. Koppis on kovakielinen koppistelija, pomottaja ja päällepäsmäri, joka tekee mitä haluaa ja samalla laittaa muutkin tekemään mitä haluaa. Hän haastaa itseään ja ottaa riskejä. Hän rakastaa kaikkea rohkeaa. Mitä vain, kunhan siinä on jotain uskaliasta ja jotain, mitä ei olla ennen tehty. Kovakuorisuudesta huolimatta Koppis on oikeamielinen ja yhteisöllinen ahkeroitsija. Hän auttaa pyytämättä ja tekee voileipiä niin, että kaikille riittää. Koppis on myös Pomenian parsija, ompelumestari ja Sisun kämppis.

Petronella
Prinsessa

Prinsessa Petronella on itse hyvyys ja epäitsekkyys. Hän on rauhallinen, huomioiva ja aina hyväntuulinen. Petronella asuu Sinisen metsän Taikalinnassa Lintu Kultaisen kanssa. Lasinen Taikalinna on Unien Satumaan kaunein rakennus ja siellä Sinisessä metsässä laiduntaa Lumi Kultainen, joka on Petronellan kaunis yksisarvinen hevonen.

Lumi Kultainen
yksisarvinen

Lumi on vapaa kuin tuuli ja kahlitsematon. Aurinkoinen on kehrännyt kultaa sen harjaan ja häntään ja karvapeite hohkaa kimallusta ja hopeaa.

 

Päivisin Lumi laiduntaa Nättiniityllä ja yöt nukkuu Sinisessä metsässä. Lumi kantaa mielellään Prinsessa -Petronellaa..

 

Lumi Kultaisella on parantava voima. Voimaa ei voi kahlita eikä ottaa vaan Lumi Kultainen parantaa, hoitaa sitoumuksetta, ymmärryksellä ja vapaana.

Unonen
Unimestari

Unonen on unen ja valveen rajoilla liikkuva tietäjä ja taikapölyllä taikoja. Hän voi vierailla toisissa maailmoissa ja tuo välillä Pomeniaan tietoa ihmisten maailmasta. Unonen on Herra Hiiren hyvä ystävä ja ilkikurisena humoristina hän yllyttää Herra Hiirtä hupsutuksiin. Unonen on luonteeltaan rento ja ”hyvä liikkuja”. Unonen kiipeilee, tasapainottelee ja tanssii asettelemalla itseään hienoihin asentoihin. Unosella on päässään hattu, joka liikkuu Unosen tunteita tulkiten ja ilmassa kiemurtaen, näyttäen välillä kissanhännältä tai savukiemuralta.

Herra Hiiri

Herra Hiiri lähestyy tilanteita pukeutumalla. Pukeutuminen ei ole Hiirelle turhamaisuutta, vaan työasu ja välttämättömyys, kuten haarniska ritarille. Vaikka Hiiri käyttää valtavasti aikaa vaatekaapilla ja peilin edessä, hän ei ole pelkästään itsekeskeinen, vaan Pomenialaisista juurikin se, joka todella pistää itsensä likoon kaikkien yhteiseksi parhaaksi. Hän tekee suuret uroteot vaatimattomasti, melkein toisilta salaa. Pukeutumalla Hiiri saa myös elämästä kokemuksia ja uutta tietoa, sillä Hiiri on utelias ja hyvin elämänhaluinen. Suden puvussa Hiiri voi kokeilla miltä tuntuu olla susi ja keijumekossa hän saa tutustua elämään keijuna. Herra Hiiri on myös yllytyshullu, mikä ilahduttaa suuresti Unimestari Unosta.

Lilly
Lohikäärmeneiti

Lilly on ihanaakin ihanampi lohikäärmeneito ja itse suloisuus. Lilly asuu kauniissa piparkakkutalon näköisessä pikku talossa (Voiko lohikäärmeen talo olla pikkuinen?) Nättiniityn ja Kukkakedon välissä. Lilly on luonteeltaan hempeä, ymmärtäväinen ja on hyvä kuuntelija sekä keskustelija. Joskus Lilly on kimuranttisen kipakka, kuten kaikkien lohikäärmeneitojen tuleekin välillä olla. Silloin Lilly kiukuttelee, murjottaa ja tupruttaa mustaa savua ja kun lohikäärme murjottaa, ei se koskaan ole hyvä juttu ollenkaan. Onneksi Lilly ei ole kuin silloin tällöin pikkuisen kiukkuinen ja yhtä nopeasti kuin savutus tuli, lähti se myös pois ja alkoi Lillyn kaunis hyräily ja karkelointi.

Aurinkoinen

Elävä taivaankappale, joka uteliaana katselee Pomenian touhuja, leikittää keijuja ja perhosia. Aurinkoisella on valoisa luonne ja tarkka vuorokausirytmi. Hän vaihtaa kuulumisia Kuu-ukon kanssa, kun toinen nousee ja toinen laskee.

Kuu-Ukko

Kuu-ukko on Aurinkoisen hyvä kaveri ja useiden yöllä liikkuvien Pomenialaisten pysyvä kumppani. Kuu-ukko on vahva luonne, Kuu-ukon kanssa voi keskustella mistä tahansa, mutta herkkäluontoinenkin Kuu-ukko on, ja rakastaa Trumpeteerin musiikkia ja sanattomia keskusteluita.

Lepakot

Lepakoita on liian monta ja ne asuvat Käämäkallon pikku luolissa “Tuijottajan silmissä”. Lepakot ovat ujeltavia, äänekkäitä, pikkuisen inhottavia, karvaisia, nahkaisia, syöksylentäjiä. Lepakot juoruavat illasta aamuun ja aamusta iltaan. Kertovat kaiken minkä tietävät ja enemmänkin mitä tietävät. Johtajalepakolla on korvakoru korvassaan ja johtajuus vaihtuu tappelulla. Aina. Sinänsä harmiton lössi vain jos vain osaa sulkea korvat ja silmät niiden ärsyttämiseltä.

Käämä Kemppinen
Pimeydenvelho

Mainettaan pahempi, synkeä säätäjä, itsekseen mutisija, älykäs, mutta elämästä erkaantunut erakko. Oikeastaan hän ei haluaisi olla yksin erillään vaan haluaisi, että kaikki eläisivät kuten hän, jolloin koko maailma olisi hänelle sopivaa, eikä tarvitsisi vetäytyä luolaan. Käämä käyttää kalenteria, vaikkei Pomeniassa ole viikonpäiviä. Hän rastii päiviä menemään ja pitää itsensä kurissa. Hän ei tunne tunteita. Se mikä muiden mielestä on ilkeää, on Käämän mielestä käytännöllistä. Pomenian värit ja äänet ärsyttävät Käämää ja Käämä tekee jatkuvasti töitä tuhotakseen ilosta edes osan, jotta Pomeniassa olisi hiljaisempaa. Käämä ei pidä elämästä, sillä elämä on epäkäytännöllistä ja rönsyävää. hän ei juhli eikä pidä muutoksista. Melkein kaikki Pomenialaiset pelkäävän Käämää ja varsinkin Käämän tapaa elää.

Rosvokoira
Rähisijä

Rosvokoira asuu Käämäkalliossa Käämän kanssa. Hän on purijoista pahin, eikä osaa käskyä ”irti”, ei edes Käämän sanomana. Rosvokoiralla on pitkä ja vaiherikas menneisyys. Alkujaan rosvokoira oli susi, eikä nenäkään ollut pinkki. Pinkillä nenällään koira pystyy haistamaan keijut.

Varjo
ilkimys

Varjo on ohuella säikeellä kiinni Käämässä, mutta siitä hän venyy minne tahtoo.

 

Varjo kuiskii, juonii ja vakoilee, puhuu välillä totta ja välillä valehtelee ja huvittelee sotkemalla asioita. Rakastaa ohjailla tilanteita pieleen.

 

Varjolla on pahempi luonne kuin Käämällä eikä minkäänlaista omaatuntoa.

 

Varjo on oikea ilkimys.

Herra Pöllö

Herra Pöllö on väsynyt ja loivaliikkeinen lintu, joka harvoin (jos koskaan) jaksaa kiinnostua mistään. Pöllön mielestä jutteleminen on turhaa, koska kukaan ei kuitenkaan ymmärrä ketään. Hän ei usko keskustelemiseen. Pöllö tietää liikaa, eikä tiedoilla, kuten luku- ja laskutaidolla ole oikeastaan käyttöä Pomeniassa, joten Pöllö nukkuu.

Trumpeteer
Musataikuri

Musataituri Trumpeteer on taianomainen musikaalinen taikuri. Trumpeteer on myös tunteellinen ja rakkaudellinen jamittaja, herkkä hassuttelija, kaihoisa sydäntä raastava musisoija, joka asuu Taikalähteen luona olevassa Sydänpuussa.
Trumpeteer ei puhu sillä sävel sekä sointu ovat paljon enemmän. Kaikki Unimaan satuolennot ovat hänen ystäviään, myös Pimeydenvelho Käämä Kemppinen. Trumpeteer hyväksyy jokaisen sellaisena kuin on. Hän näkee jokaisen tarpeellisena sointuna kokonaisuudessa. Musiikilla hän pääsee ajan ja paikkojen ulkopuolelle ja on vapaa toisiin maailmoihin kuten Unimestari Unonen. Musiikki on taikaa.

Perdita
Noita-akka

Teräväkielinen ja -mielinen noita, joka ei kysy lupaa tehdäksensä eikä tee mitään luvataksensa. Perdita loitsii voimallisesti ja omaperäisesti. Hän ei koskaan loitsi samaa loitsua kahdesti, joten taikominen pysyy mielenkiintoisena ja hauskana. Seuralaisina noidalla on korkeanpaikan kammoinen kissa Miukku Maukku, sekä Kana Kotkotin, loistavaa kahvia tarjoileva kanakahvipannu. Perdita lentää kaiken yläpuolella ja on taivaallisen vapaa!

Taika timotei
keiju

Pomenian keijuista ihanin on poikakeiju Taika Timotei. Hän elää omia aikojaan, leijuu yössä ja päivässä, seuraa salaa sivusta rakastaen kauneutta, tanssia, laulua, taidetta. Hän on yksi suuri syy siihen, että keijujen lukumäärä vaihtelee, sillä välillä hän muuttuu läpikuultavaksi, melkein ei-olevaksi, ja jäljelle jää vain tunteen palo, kauneus. Hän on välillä keiju, välillä rakkaudellinen liekki kynttilän keskellä. Taika on herkkä ja tuntee suuria tunteita, itkee suruja ja iloja. Hän valuttaa onnenkyyneliä Taikalähteeseen, sateeksi sadepilviin ja kastehelmiksi poimulehtien keskelle, haaveenaan, että joskus on hänenkin aikansa astua varjoista valoon. Pitää vain olla tarpeeksi rohkea ollaksensa juuri sellainen kuin on. Ihana.

Ruttu
Keiju

Ruttu on keijuista ainoa, joka uskaltaa kohdata Käämän. Ruttu on itseriittoisa ja ratkaisukeskeinen keiju, joka tekee kaiken ihan omalla tavallaan, usein vastavirtaan. Ruttua on kuvailtu myös sanoilla ”maailmanlopun keiju”. Ruttu ja Käämä ymmärtävät toisiaan. Ruttu ja Käämä saavat toisistaan älyllistä virikettä ja tarpeeksi vahvan vastuksen, etteivät tylsisty. Ruttu pitää tanssimisesta, kuten muutkin keijut, mutta hänen mielestään pitää olla muitakin kuin pelkkiä keveitä keijupäiviä.

Kultakutri Kultainen
Keiju

Kultakutri Kultainen on utelias, sirpsakka, kiharainen ja täynnä auringon lämmintä energiaa. Hän on hiuksia, sydäntä ja silmiä myöten sädehtivä ja valtavan voimallinen keiju. Kultakutri oli se, joka ensimmäisenä ymmärsi, mihin taikapölyä käytetään.

Hansu Haaveilija
Keiju

Hansu haaveilee ja unohtelee. Hän ei ole aina ihan tässä hetkessä kiinni, vaan jossakin sateenkaaren tuollapuolen. ”Oih, se olisi mukava tehdä huomenna…” on Hansun heikkous, mutta mielikuvituksen voima Hansulla on vahvempana kuin kellään muulla Pomeniassa. Sen siivillä voi tehdä mitä tahansa ja varsinkin ihmeitä. Hansulla ja Kuulla on aina paljon juteltavaa keskenään.

Hilda Hihittäjä
Keiju

Hilda Hihittäjä löytää aina jotain hihitettävää. Vaikka joskus hihitys ärsyttää toisia keijuja, hän ei voi lopettaa kikatusta, sillä elämä nyt vai sattuu olemaan aika hauskaa ja hassua. Hilda tekee tanssimalla ja laulamalla työnteosta juhlaa. Hilda on arjen aarre. Ilman tiskiharjaa ja rättejä pärjää taloudessa kuin taloudessa, mutta ei ilman Hildaa!

Fifi Fantastinen
Keiju

Fifi on tyylitellyin kaikista keijuista. Aina söpösti mukana ja juuri siten, miten kaikki luulevat, että keijujen pitää olla. Hän on eniten huolissaan siitä, mitä muut ajattelevat, ja että ajattelevat Fifin olevan FANTASTINEN. Joka aamu hän suoristaa kiharat hiuksensa ja laittaa poskipunaa. Kyllä, sitä pitää olla paljon kimalluksilla! Fifi on myös keijuista se, jolle tanssi on tärkeintä. Fifi unohtuu tanssimaan ja tanssiessa hän unohtaa huolet.

Lila Lempeä
Keiju

Lila on rauhaa rakastava keiju. Oli tilanne mikä tahansa, Lila pysyy aina tyynenä ja jaksaa sovitella sisarustensa riitoja. Hän ymmärtää, ettei riitelyllä ja tappelulla saavuteta mitään tärkeää. Hän miettii ja harkitsee aina pitkään miten tehdään, minne mennään ja miten ollaan.

Sissi Suloinen
Keiju

Sissi on söpis. Aina. Sissiä katsellessa alkaa väkisinkin hymyilyttämään. Sissi hehkuu suloutta ja saa kukat kääntymään itseensä päin. Sissi tuoksuu vaniljalle ja kielohajuvedelle.

Jaa saduntaikaa eteenpäin!