Pomenia-Kuvitusmatka, päivä no.1 kartta

Alkusanat

Kuvittamisessa, piirtämisessä ja kaiken kaikkiaan kaikessa luomistyössä on vaikeinta aloittaminen ja lopettaminen. Työn tekemisen aikana on sietämätöntä keskeneräisyys ja keskeytykset, sillä kun on flow päällä ei tarvitse unta, ruokaa kuin yhtään mitään muutakaan. Haluaa vain tehdä ja ilman keskeytyksiä kiitos. Tilaa on vaikea selittää sellaiselle, joka ei koskaan flowssa ole ollut, mutta täydellinen uppoutuminen on juuri tätä: todellisuudesta luopumista ja omaan sisäiseen maailmaan hyppäämistä.

Kuuden lapsen äitinä on oma rauha ja keskeytyksetön tekeminen täysin tuntematon tila. Joudun jatkuvasti luovimaan eri tekemisten välillä ja vaikka keskeytykset ärsyttävät niin ymmärrän, että ne ovat minulle pelkästään hyväksi. Tästä syystä olen väkisin opetellut keskeneräisyyden ja keskeytysten sietämistä. Persiiseen ammuttu karhu ei ole kiva kenellekään.

Minulle paras työkalu löytyy rutiineista ja itsensä pakottamisesta. Kyllä, luovuutta ja tekemistä voi sekä pitää pakottaa (Vaikeinta on vain se aloittaminen ja lopettaminen eli irtipäästäminen). Päivässä on tarkat tekemisen rajat siitä kuinka paljon ja milloin. Sopimus on etten kuuntele liikaa itseäni sillä pää ja sydän eivät ole luovuudessa oikeassa: mikään tekemisen määrä ei ole tarpeeksi vaan helposti polttaa itsensä loppuun……Vastuu perheestä laittaa asiat arvojärjestykseen ja miettimään keinoja kuinka tehdä kaatamatta liikaa. Jatkuvasti ei voi ylittää rajojaan, ei omia eikä muiden.

 

Ajattelin, että päiväkirja kirjan kuvitusmatkasta olisi avaava kokemus. Pääsee suoraan näkemään ja kokemaan sen kuinka raastavaa ja ihanaa hommaa tämä luomistyö on. Saan päiväkirjan tekemisestä myös itse voimaa ja se tuo rytmiä tekemiseen kuin se tuo teidät lähelle. En ole yksin.

Luomistyön rutiini on yhtä kuivaa nuivaa hommaa kuin rutikuiva käppänä sillä aamut alkavat ja päivät päättyvät aina samalla tavalla. Vaihtelua tuo joka aamu koiran kanssa tehtävä tunnin metsälenkki sekä kolme neljä kertaa viikossa ohjaamani ryhmäliikunnan treenitunnit. Käytännössä rutiinit ovat kuitenkin täyspuudutus sillä hoidan koko kodin ja perheen yksin lasten kanssa ruokineen, pyykkihuoltoineen ja siivouksineen. Luojalle kiitos kaikista kodinkoneista sekä opittavissa olevista kädentaidoista ja lapsista, jotka opetetaan tekemään oma osansa kodintöistä. Mies tulee arkiviikolla töistä kotiin pari kertaa ja apuna ei ole isovanhemman vanhempaa kuin satunnaisesti ja erikseen sovitusti. Meidät lähemmäksi yhteen tuo yhteinen ruokailu ja se, että teemme usein ruuan yhdessä. Illalla yhdeksän aikoihin hyppään sitten taas takaisin piirtämään ja jos mies on kotona niin laittaa hän lapset nukkumaan. Viikonloput ovat oma lukunsa mutta siinä se on: Rutiinit ovat resepti onnistumiseen ja sitkeään tekemiseen.

Tälläiseen tylsään lystiin kutsun sinut mukaan ja lohdun sanoina, että se mikä ei ole tylsää on itse luomistyö, hahmojen ja maailmojen henkiin herättäminen. Tänään on Kuvitusmatkan ensimmäinen päivä no.1, alkusanat ja työstössä on Pomenian kartta. 

Tervetuloa mukaan ja pitäkää hatuistanne kiinni!

 

 

 

Mahdollisuuksien maailma

Koko vuosi on mennyt nopeasti. Itse asiassa nyt on ensimmäinen kerta, kun voin hetkeksi istahtaa ja pysähtyä kirjoittamaan kuulumisia alkusyksyn jälkeen.

Keväällä lyötiin lukkoon aikataulut tuottaa kirjat, lautapelit, toimintakortit kuin muut brändätyt tuotteet. Olin niin onnellinen, kun vihdoinkin aloitettiin sillä sitä kohden on puskettu  viimeiset pari vuotta aamusta iltaan ja illasta aamuun. Kaikki meni suunnitelmien mukaan kunnes elokuun lopulla sain mullistavan puhelinsoiton: Suunnittelisitko Pomenian elämyspuiston olemassa olevaan kohteeseen? 

Hetken aikaa hengiteltiin ja tulimme teamin kanssa lopputulokseen, jossa totesimme, että on olemassa mahdollisuuksia, jotka tulevat kerran elämässä ja mahdollisuuksia tarjolla joka päivä. Hyvin harvoin ja jos koskaan nämä Kerran elämässä- tilanteet tulevat silloin, kun aika ja tilanne ovat siihen sopivat. Piti siis miettiä, että mihin rahkeet oikeasti riittävät ja sekä se mihin keskittyä. Faktahan on, että kaikkea voi tehdä mutta ei aivan kaikkea. Päätimme tarttua tarjottuun mahdollisuuteen ja se tarkoitti, että jo suunniteltu ja aloitettu siirrettiin ensi vuoteen paitsi toimintakortit, jotka olivat jo valmiit.

 
 

Alkoi suunnittelun ajatusleikittely, jossa taitavat pelipuolen ammattilaiset, idearikas seikkailusovellusten tekijä, konseptisuunnittelija ja sijoitusvastaava, osaava graafikko kuin jo   koko olemassa oleva Pomenia konseptin tekijäjoukko tekivät töitä yhteisen vision eteen. Syntyi vahva näkemys tavoitteineen siitä mitä, miksi, kenelle ja kuinka. Halusimme luoda Pomenia-lisenssin alla olevan ennen näkemättömän ja kokemattoman sadunmaailman elämyspuiston 3D AR-peliaktiviteetteineen, teemoitetettuine seikkailusovelluksine ja sisustus-somistus-tuotteistuksine. Yksinkertaisesti typistettynä koko perheen seikkailuaktiviteetti, missä olemassa oleva tai luotu miljöö houkuttelee sadunmaailman voimin elämyspuistoon tai ihan minne vain seikkailemaan, leikkimään ja kokemaan riippumatta siitä kuka, mitä tai mistä on.

Meille arvomaailman yksi peruspilari on tehdä ja toteuttaa asioita, joissa ihmiset tuodaan yhteen ja lähelle toisiaan. Me uskomme, että aikuinen kuin lapsikin haluaa tehdä yhdessä asioita ja koko perheen voimin. Tärkeintä elämässä on kohtaaminen, tunneyhteys ja kokemuksen jakaminen yhdessä.

 Voisiko ihanampaa ollakaan kuin jakaa yhdessä seikkailtava sadunmaailma lähimmäisten kanssa?

 

Takaisin lähtökohtaan. Syksyllä julkaisimme Pomenia Seikkailu- ja Satujooogakortit.  Palaute on ollut ylentävää. Kiitos. Saimme itsellemme samalla positiivisen negatiivisen ongelman:  Pomeniasta ja hahmoista halutaan tietää lisää ja kuulla koko seikkailu. Palautetta on tullut paljon ja minä ymmärrän tämän uskokaa tai älkää. Siksi puristan jo valmiiseen mutta kuvitusta vailla olevaan Pomenia- satukirjaan taianomaisen kuvituksen seuraavan kahden kuukauden aikana. Kirja on tärkeä ja haluan saada sen valmiiksi itsekin. Onhan kirja kirjoitettu melkein tähän tasoon kaksi vuotta sitten ja tarina saanut alkunsa jo kaksikymmentä vuotta sitten. Auts. Vastaavasti   uusi Pomenia lautapeli, joka on myös vain tuotantoa vailla valmis, tuotetaan keväällä 2019. Digitaalinen 2D peli muutetaan minipelin sijaan elämyskokemukseksi ja julkaistaan ensi vuoden puolella ennen 3D AR- peliä. Elämyskokemus kun toimii paremmin yhdessä kaiken kanssa ja ilman pelileimaa.

Pyörittävän syksyn ja koko vuoden aikana olen käsittänyt, että on etuoikeus saada kokea kuinka Pomenia kuljettaa eri suuntiin ja vie uusiin ulottuvuuksiin. Ja jotenkin kaikki se, mistä on lähdetty liikkeelle ja aloitettu konkretisoitui minulle kunnolla möyhittyäni työhuonettani uusiksi lattiasta kattoon, ennen kohta alkavaa intensiivistä kuvituksen aloittamista (Vedän huoneen järjestyksen aina uusiksi ennen suurien töiden aloittamista). Hyvästä tallesta löytyi unohdetuista aarteista suurin: ensimmäiselle lapselleni ompelemani Sisu Lohikäärme pehmo vuodelta 1996. Tuli itku. Kuinka rikasta elämää on ollutkaan saada rakentaa ja elää Pomenian maailmaa yhdessä lasteni kanssa? Samassa kiteytyi, ettei minulla tai kenelläkään ole kiire Pomenian kanssa sillä jokainen vaihe on oma rutistuksensa nousuineen, odotuksineen sekä romahduksineen. Kaikessa menee aina aikansa ja kaikki on arvoisensa monella eri tavalla ja kaikesta huolimatta.

Mutta minä tupsahdan nyt pariksi kuukaudeksi kuvittamaan satua, jonka olen lapsena elänyt, aikuisena lapsilleni näyttänyt ja uudelleen heidän kanssaan seikkaillut uutta luoden. Pomenian mahdollisuuksien matka taas jatkuu yhdessä kanssasi ja toivon, että juuri sinä olet mukana ripottelemassa Taikapölyä milloin minnekin. Kiitos kun olet ja seikkailu jatkukoon!

Taikatalvea ja satumaisia päiviä toivotellen, satutäti ja taiteilija Petronella 

Kikatusta! Käkätystä! Innostusta!

Viime keväänä aloitin Satuseikkailu-kortti projektin jo eläkkeellä olevan äitini Marja-Liisa Laaksosen kanssa. Äitini on Vekkuli-päiväkoti-ketjun perustaja, lastentarhanopettaja, sosiaalikasvattaja ja viiden lapsen äiti. Minä taas satuileva kuuden lapsen äiti jekkuineni. Jo kauan meillä oli ollut ajatuksena tehdä yhdessä toiminnalliset kortit, joita voidaan käyttää laajalti niin varhaiskasvatuksesssa, kerhoissa kuin kodeissa, luomaan innostuksen, onnistumisen ja vuorovaikutuksen tunnelma. Pidimme erinomaisen tärkeänä, että kortit ovat käytännölliset ja mukaansa tempaavat sekä monimuotoiset. Tästä syystä jokaiseen korttiin (50kpl) tehtiin pieni satu, korteissa viiskymmentä erilaista satuhahmoa, tehtävää sekä aikuisen kanssa yhdessä mietittäviä kysymyksiä. Korttien piti olla myös helpot käyttää ilman ennakkosuunnitteluja ja pläjäyttää kaikkien mielikuvitus ja luovuus valloilleen. Aikamoinen haaste, mutta haasteita kohden.

”Liikuntaa, leikkiä ja taikuutta!”

Teimme korteista ensin pienikokoisen sarjan testataksemme niiden toimivuutta. Kortit painettiin vahingossa myös liian pienenä ja niihin karkasi vielä painovirhekin: vaakatason kuvat olivat väärinpäin suhteessa tekstiin. Huhhei! Tästä kerroimme kuitenkin etukäteen testaajillemme ja samalla ilmoitimme, että uudet kortit tullaan painamaan A6 kokoon ilman painovirheitä. Testiryhmät valitsimme kattavasti ja mahdollisimman laajasti.

Testaaminen tuloksineen jännitti minua valtavasti, sillä vastaavanlaisia kortteja ei ole ja nämä olivat Pomenialle ensimmäiset laatuaan. Jännittäminen kannatti, sillä nyt olemme saaneet palautetta. On ollut ihana huomata varhaiskasvatuksessa oleva korkea ammattitaito, perehtyneisyys, leikkisä ja luova asenne sekä aikuisten luonnollinen halu heittäytyä mukaan sadunmaailman mielihuvitteluun. Sama asenne ja halu on myös kodeissa ja riippumatta siitä onko testaaja isä vai äiti. Tahtotila tehdä hyvin, lasta tukien ja itse hassutellen sadunmaailman voimin on todellisuutta v. 2018. Mahtavaa!

Kikatusta, käkätystä, innostusta ja räkätystä!

Kortteja on käytetty niin sisällä kuin ulkona, odotuksen ja siirtymisen hetkissä, tunne ja vuorovaikutustaitojen oppimisessa, leikkien käynnistäjänä sekä palkintona, joka osallistaa lapsia. Pomenian sadunmaailma on tuonut valtavasti innostusta ja keskusteluja, joissa kaikki ovat oppineet jotakin uutta. On menty myös pelkoja kohden, voittaen ne yhdessä iloiten tehtävistä tuplasti voittamisen jälkeen. Wau!

Yhden testiryhmän suosikkikortit.

Satuja, tehtäviä kuin mietittävää-osioita on omatoimisesti ja luovasti muunneltu lapsen ja ryhmien yksilöllisten tarpeiden mukaan, ja ennen kaikkea on luotu uusia versioita ja jatkettu satuja. Erityisesti kiitosta on saanut korttien kuvitus, satuhahmot ja sadut, joista halutaan kuulla lisää ja lisää. Lisäksi helposti toteutettavat, muunneltavat vaan ei liian helpot tehtävät. Keskusteluista ja hetkistä ovat kaikki saaneet uusia taikavoimia tekemiseen!

Pomenian seitsemän, kahdeksan vai oliko se yhdeksän keijua satuineen, tehtävineen ja miettimisineen.

Hetken mietin, että onko tämä palaute tottakaan, koska sadunmaailma vei mennessään niin pienet kuin isotkin mutta totta se on. Olemme toivotusti tervetulleessa tilanteessa, missä ovi Unien Satumaahan Pomeniaan on avattu, ja seikkailemassa on monta satuseikkaililjaa. Kiitos kaikille!

MUTTA ennen kuin seikkailu jatkuu niin vielä yksi kortti, joka oli meillä se kaikkein hankalin ja samalla tärkein: Missä sinä olet hyvä ja tosi hyvä? Epäröinnin ja liiallisen miettimisen stoppasi samantien pikkusisko, joka lateli veljensä puolesta vastauksia enemmän kuin kukaan ehti ymmärtää ja hyvä niin. Kehuminen ja positiivisesti kannustaminen on tärkeää. Siksi kai minäkin nämä kortit uskalsin tehdä, koska äitini ja Te.

Missä sinä olet hyvä ja tosi hyvä?

 

Muutamia poimintoja Pomenia Satuseikkailu-kortti arvosteluista:

 

Hei!

Ensinnäkin, kiitos korteista! Niistä on tullut monipuolinen työväline ja tärkeä lisä työkalupakkiini. Kortit ovat kovin kauniit ja mukavaa katseltavaa itsellekin.

Olen käyttänyt kortteja nyt yksilö- ja ryhmämuotoisessa toimintaterapiassa alakouluikäisten lasten kanssa. Olen jonkin verran asiakaskohtaisesti jakanut kortteja eri pinoihin; tunnetaidot, motoriset taidot, rentoutuminen jne. Nämä ovat juuri niitä taitoja, joiden ympärille asiakkaideni tavoitteet pääsääntöisesti muotoutuvat. Osa korteista toimi mahtavasti myös itsetuntemuksen rakentamisessa. Mielestäni on hyvä, että korteista löytyy niin monipuolisesti tehtäviä erilaisille lapsille eikä siitä ole ollenkaan haittaa, että korttien tehtävät ovat laidasta laitaan; yhden lapsen kohdalla ei kuitenkaan ehdi montaa korttia käydä läpi.

Kortteja käytin sosiaalisten taitojen ryhmässä, jota ohjaan neuropsykologin kanssa. Ryhmässä koin kortit hyväksi välineeksi etenkin tutustumiseen ja vuorovaikutustilanteiden harjoitteluun. Korttien avulla tuli paljon uusiakin puolia esiin lapsista. Itseä oli mukavampi esitellä kortin avulla kuin keksiä asioita itsestä ilman vinkkejä. Vuorovaikutustilanteiden harjoittelussa jokainen ryhmäläinen sai oman kortin ja kertoa sen tarinan, tehtävän ja esittää mietittävät kysymykset muille. Tässä tuli harjoiteltua mm. kuuluvalla äänellä puhumista, silmiin katsomista ja toisen kuuntelemista. Lapset ihastuivat korttien kauniisiin kuviin ja väreihin. Yleensä muiden edessä puhuminen on kovin jännittävää, mutta kortit ohjasivat mukavasti esiintymistä ja keskustelua, mutta kuitenkin antoivat sopivasti tilaa omalle soveltamiselle ja persoonalle.

Kirjeessä olikin jo mainittu, että jatkossa korteista teetetään isompia. Mielestäni se on hyvä idea, koska nyt teksti on kovin pientä lapsen itseluettavaksi.

Jatkossa kortit tulevat käyttöön Turun Hippo Terapiaklinikalle etenkin toiminta- ja puheterapeuttien käyttöön 🙂

Mukavaa syksyä!

Yt. Marjut

Hei  !

Kiitos suuresti Pomenia saikkailu-ja tehtäväkorttien saamisesta ryhmikseemme Ilmajoelle.

Pari viikkoa tässä ollaan kortteihin tutustuttu ja ensisanat lapsilla olivat että vau, hienoja.  Kuvat korteissa ovat kiinnostusta herättäviä. Myös väritys on sopiva. Söpöt keijukaiset viehättävät tyttösiä ja he ovatkin heti halunneet kuulla tarinaa keijuista. Ryhmiksessämme on tällä hetkellä vain muutama poika ja heitäkin kortit ovat kiinnostaneet.

Pippan ja Bellan antamaa tehtävää, selkään piirystelyä on tehty ja tehty ja kikatettu sitä tehtäessä.

Hildan hihityshetki on aiheuttanut ihanaa vatsanväännettä kun kaikki olemme nauraneet nauruillemme.

Herkkukortin herkkujen miettiminen oli myös mukavaa unelmointia lasten mielestä.

Ihania pieniä tehtäviä joihin ei mene kauan aikaa mutta silti niitä on kiva mietiskellä ja toteuttaa. Helposti toteutettavia tehtäviä, hienoa.

Taikapölypussukoita alamme ommella ja leikkiä Taikapölyn levittämistä.

Juoruileva lepakko kortti oli eka hieman pelottava samoin kuin Käämä ja Nappaajakuuset mutta kun tutustuimme niihin niin pelko katosi ja niiden tehtäviä on ilo tehdä.

Teon kuiskaajakoulu on ollut hauskaa puuhaa.

Käytämme kortteja niin odotteluhetkien aikana kuin pienryhmissäkin.

Olemme piirrelleet keijuja hoitopäivien aikana mikä on hieno asia.   Kortit ovat innostaneet tähän.

Tässä jotain palautetta teille ja laitan lisää kun sitä tulee. Todella hienoja kortteja nämä ovat.

T: Virve

”Opettajana minulla on tänä päivänä käytössäni runsaasti materiaalia erilaisten taitojen edistämiseen. Sitä suorastaan pursuaa Facebook-ryhmistä, Pinterestistä ja sidosryhmiltä. Usein hyvätkin materiaalit jäävät käyttämättä, sillä niiden läpikäymiseen ja valmisteluun luokalle sopiviksi kuluu kohtuuttomasti aikaa.

Pomenia-kortteja voi käyttää ilman ennakkovalmistelua eikä toimintaa tarvitse motivoida erikseen. Oppilaat kiinnostuvat kauniista kuvituksesta ja oivaltavista ammattilaisen laatimista teksteistä. Konkreettisten ja kauniiden korttien käsittely, lukeminen ja valikoiminen on lapsille mieleistä. Kortit ohjaavat paitsi leikkeihin myös pohdiskeluun isossa tai pienemmissä ryhmissä.

Käytän Pomenia-kortteja luokan yhteisillä tunneilla, jolloin on aikaa keskustella leikkiä ja liikkua yhdessä. Kortteja on myös helppo käyttää pienissä ryhmissä toimintaan ja pohdiskeluun pitkin päivää kun osa oppilaista on esimerkiksi suorittanut annetut tehtävät. Kortit toimivat myös aamunavauksena tai palkintona, joka osallistaa oppilaita. Palkintoja, jotka eivät ole materiaa, on yleensä vaikea keksiä. Satumaailmaan sijoittuvien tehtävien avulla voidaan pohtia ystävyyttä, omia vahvuuksia tai vain parantaa yhteishenkeä hupsuttelemalla yhdessä.

Kortit ovat tuoneet näkyväksi oppilaiden ajatuksia muiden muassa arkisten ongelmien ratkaisuista, ystävyydestä ja omista vahvuuksista.

Pomenia-korttien käyttö luokassa:

-koko ryhmän kanssa leikkimiseen ja pohtimiseen

-pienryhmätyöskentelyyn

-siirtymiin, “välipaloina”

-aiheeseen virittämiseen, esimerkiksi ennen näytelmien tekemistä

-aamunavauksina

-aineettomina palkintoina

-ryhmäyttämiseen

-ilmaisutaidon tunneilla”

Ystävällisesti Teija

Hei!

Ensinnäkin, kiitos korteista! Niistä on tullut monipuolinen työväline ja tärkeä lisä työkalupakkiini. Kortit ovat kovin kauniit ja mukavaa katseltavaa itsellekin.

Olen käyttänyt kortteja nyt yksilö- ja ryhmämuotoisessa toimintaterapiassa alakouluikäisten lasten kanssa. Olen jonkin verran asiakaskohtaisesti jakanut kortteja eri pinoihin; tunnetaidot, motoriset taidot, rentoutuminen jne. Nämä ovat juuri niitä taitoja, joiden ympärille asiakkaideni tavoitteet pääsääntöisesti muotoutuvat. Osa korteista toimi mahtavasti myös itsetuntemuksen rakentamisessa. Mielestäni on hyvä, että korteista löytyy niin monipuolisesti tehtäviä erilaisille lapsille eikä siitä ole ollenkaan haittaa, että korttien tehtävät ovat laidasta laitaan; yhden lapsen kohdalla ei kuitenkaan ehdi montaa korttia käydä läpi.

Kortteja käytin sosiaalisten taitojen ryhmässä, jota ohjaan neuropsykologin kanssa. Ryhmässä koin kortit hyväksi välineeksi etenkin tutustumiseen ja vuorovaikutustilanteiden harjoitteluun. Korttien avulla tuli paljon uusiakin puolia esiin lapsista. Itseä oli mukavampi esitellä kortin avulla kuin keksiä asioita itsestä ilman vinkkejä. Vuorovaikutustilanteiden harjoittelussa jokainen ryhmäläinen sai oman kortin ja kertoa sen tarinan, tehtävän ja esittää mietittävät kysymykset muille. Tässä tuli harjoiteltua mm. kuuluvalla äänellä puhumista, silmiin katsomista ja toisen kuuntelemista. Lapset ihastuivat korttien kauniisiin kuviin ja väreihin. Yleensä muiden edessä puhuminen on kovin jännittävää, mutta kortit ohjasivat mukavasti esiintymistä ja keskustelua, mutta kuitenkin antoivat sopivasti tilaa omalle soveltamiselle ja persoonalle.

Jatkossa kortit tulevat käyttöön terapiaklinikalle etenkin toiminta- ja puheterapeuttien käyttöön 🙂

Mukavaa syksyä!

Yt. Marjut

Hei,

kortit ovat nyt olleet syksyn ajan testattavina ryhmissäni. Tässä palautetta

Alle 3-vuotiaat

-korttien kuvat olivat lumoavia.

-tarinat olivat sopivan pitkiä ja yksinkertaisia pienille

-kuvittelutehtävistä joutui valikoimaan pienille sopivat. Osa oli liian vaikeita, mutta korteista löytyi kyllä kivasti pienillekin mietittävää.

– tehtävissä samoin valikoimalla etukäteen tehtäviä, löytyi kivasti pienillekin soivia juttuja

– piiritilanteisiin kivat kortit: helppo napata mukaan ilman suuria ennakkovalmisteluja

– pieniin tiloihin mukavaa puuhaa

3-5 – vuotiaat

-kuvat ihastuttivat heilläkin. Etenkin prinsessat ja ”poikien jutut” lepakoineen ja lohikäärmeineen olivat aiheuttaneet keskustelua

-Plussaa kortin vankkuudesta ja vahamaisesta pinnasta -> kestää käytössä

– tarinat olivat kivoja ja sopivan lyhyitä piirihetkille.

-tunnetaitoryhmissä mietittävää-osiot herättivät keskustelua: aiheet olivat riittävän lähellä lasten arkea

-Tältäkin ikäryhmältä tuli plussaa helppokäyttöisyydestä ”ei tarvi valmistella tilaa puolta tuntia ennen hetken aloittamista”

Eskarit

–  kuvat ihania

–  tarinat tuntuivat eskareille vähän lyhyiltä, tehtävätkin olivat aika helppoja

–  piirihetkille kiva lisämateriaali, mutta esim. tunneryhmiin tarvii lisätä jotain sisältöä… kuitenkin kivoja sisältöjä löytyy, jonka ympärille rakentaa tunneryhmän sisältöä.

Tuetut ryhmät

–         kuvat edelleen saivat kiitosta, myös korttien materiaalia kehuttiin

–         tuen lapsille korttien sisältö oli sopiva sekä tarinoiden kuin tehtävien osalta

–         materiaalin helppokäyttöisyyttä kehuttiin sekä monipuolisuutta (yhdessä pienessä kortissa paljon asiaa)

 

S2-lapset

Itse käytin kortteja S2-lasten kieliryhmässä. Yksinkertaiset tarinat soveltuivat kaksikielisille lapsille hyvin. Joissakin sanoissa yksinkertaistin alkuperäistä, mutta siihen ei ollut paljoa tarvetta. Itsekin kaipasin isompaa korttikokoa, mutta sehän onkin jo tulossa. Mietittävät asiat sopivat S2-lapsille todella hyvin. Koska asiat liittyivät lapsen arkeen, saimme kysymysten kautta harjoiteltua suomenkieltä hienosti. Kerrontataidot kehittyivät jo tämän syksyn aikana. Meillä nämä kaksi osiota riittivät kielihetken pitämiseen. Joitakin toimintatehtäviäkin tehtiin jos jäi aikaa. Niiden kohdalla kivaa oli, ettei alkuvalmisteluja paljoa tarvittu, joten ne pystyi lisäämään hetkeen helposti mikäli aikaa jäi.

Minun muutamassa ryhmässä nämä kortit menivät tilauslistalle. Etenkin pienemmillä ja tuetuissa ryhmissä kortit sopivat hyvin suunnitelmiin.

Kiitos J

Hei,

Meillä on ollut nyt kokeilussa jonkin aikaa ihanat seikkailut ja tehtäväkortit, jatkamme edelleen työyhteisössämme kokeilua, mutta päätin laittaa näin alkuun tulleet terveiset korteista;

*Kuvitus kaunis ja lempeä, ei kuitenkaan liian lapsellinen. Meillä toiminut hyvin aina 3-luokkaan asti.

*Korttien pintaa kiiteltiin, näin lapsella / koululaisella jolla on hienomotorista vaikeutta, käden spastisuutta sai kortista hyvin kiinni itse ja kortti pysyi kädessä.

*Lyhyet ja ytimekkäät ohjeet, antoi myös käyttäjälle itselle tilaa miettiä jatkoa kortin sisältöön.

Jäimme pohtimaan;

*voisiko korttien yläkulmassa olla pieni merkki esim. tähti, sydän yms. joka olisi vihjeenä aikuiselle, millä tunnekentän alueella liikutaan, tämä helpottaisi silloin, kun on hiukan vauhdikas päivä tai jos ei ole vielä kortteja kovin paljon käyttänyt, olisi tuon koodin avulla helpompi suunnistaa ja ottaa oikea kortti käyttöön.

*Voisiko joissain korteissa olla vaikka kotitehtävä lapselle joka liittyy aiheeseen. Meillä usein annetaan lapselle tai koko perheelle kotitehtävä, jota harjoitellaan seuraavalle kerralle. Varsinkin perheneuvolassa tämä on usein käytetty menetelmä vanhempien keskuudessa.

Tällöin kortin sisältö lähtisi elämään myös kodin ja perheen arkeen ja vaikuttavuus olisi isompi. Kaikissa korteissa ei tarvinne olla tehtävää, ehkä vaikuttavimmat olisi juuri tunnekorttien osalta.

Palaan varmaankin vielä palautteen muodossa, nämä olivat nyt nopeat ajatukset hetken käytön ja kokemuksen perusteella.

yst.terveisin; Marita

 

Öttiäisen opissa satujoogailemaan

Ette muuten uskokaan kuinka paljon on hommia lautapelin tekemisessä. Ensin on olemassa idea, jonka pohjalta tehdään pelin luonnostelmat ja aloitetaan testipelaaminen. Kun aikansa on testipelattu, laitetaan peli muille pelattavaksi ja sitten pelataan, pelataan ja pelataan. Palautteen perusteella tehdään muutokset ja pidetään se, mikä pitääkin pitää. Vasta tämän jälkeen alkaa grafiikan työstöt, piirtäminen, se ”oikea” tekeminen ja sitten mallitus, tuotteistus ja-ja-ja…. Huh!

Loppusyksystä ennen joulua julkaistavassa Pomenian Satujooga-lautapelissä seikkailee enemmän hahmoja kuin ensimmäisessä kokeiluversiossa. Pelillinen idea pysyy yksinkertaisena, jotta sääntöjen lukemiseen kuin oppimiseen ei mene ikuisuus, vaan voidaan keskittyä seikkailuun tehtävineen. Juoni pelissä on sama kuin kirjassa ja mobiilipelissä: Pimeydenvelho Käämä haluaa estää Keijujen Taikapölyn keräämisen ja pitää Pomeniassa ikuisen talven. Niinpä Käämä piilotti Pomenian tärkeät Taikaesineet (7kpl) ja nappasi vangiksi kaikkein rohkeimman keijun, Rutun. Kaikki meni ihan vinksin vonksin eikä tärkeän Taikapölyn keräämisestä tullut enää yhtään mitään. Tarvitaan siis apua etsimään piilotetut esineet ja pelastamaan Ruttu keiju Käämäkallosta.
Kuten kaikkein parhaimmissa seikkailuissa niin myös tässä eli mukana on paljon taikapölyä, rohkeutta, sinnikkyyttä sekä opittavia taitoja sillä matkan varrella tehdään toinen toistaan tainomaisempia taituritemppuja (satujooga, satuhieronta ja hassut kysymykset) ennen kuin päästään keijun pelastushommiin.
Pomenian satukirja ja seikkailu on mukaansa tempaava. Kirja on satutestattu eri testiryhmillä, ja on ollut ihana huomata, että hahmot siirtyvät kirjasta leikkeihin ja elävään elämään keskustelun aiheiksi sekä mietinnöiksi. Satukirjaa vielä kuvitetaan kuin hiotaan loppuun. Se ei kuitenkaan ole haitannut sadunmaailman vastaanottamista ja testaamista vaan päinvastoin: Lapset piirtävät Pomenian hahmoja sekä maailmaa. Tämä on paras palaute mitä työstään voi saada.
Satumobiilipeli on isojen kysymysten äärellä. Neuvottelut globaalin peliyhtiön kanssa ovat käynnissä, ja syksyllä nähdään miten tämä uusi mahdollisuus vaikuttaa kaikkeen. Peukut pystyyn. Meillä on mahdollisuus.
 
Mukana on tekemässä paljon osaajia, mutta meistä ne kaikkein osaavimmat ovat lapset itse, joilta on saatu palautetta kaikesta ja paljon, ottamalla heidät mukaan osana tekemisen prosessia. Tästä syystä lautapelinkin jumppa-apurina on juuri tuo pikku Öttiäinen, joka opastaa jooga-liikkeissä hassuttelua unohtamatta.
 
Koko kakun kokkaajana minulle on jännittävää saada seurata, mikä sitten on lopulta se, joka nappaa mukaansa kaikkein eniten: Kirja, lautapeli vai mobiilipeli? Noh, peukut ne minullakin on valmiina ja seikkailusaappaat jalassa. Ei siis muuta kuin tekemisen intoa ja syksyä odotellen 🙂

What are you really standing up for?

“Olipa kerran nyt ja ikuisesti Unien Taikamaa Pomenia, Pomeniassa Kukkaketo, Kukkakedossa suuren suuri Tammipuu, Tammipuussa, omissa kotikoloissaan asustelevat Keijut ja Keijuilla tärkeä tehtävä kerätä kukista Taikapölyä satumetsän talven ja hyvän varalle. Ja eräänä keväänä Pomenia tarvitsi apua. Apua etsittiin kaikista maailmoista, sillä tarvittiin juuri oikea lapsi auttamaan, sellainen joka oli niin hassu kuin halusikin olla. Sellainen kuin sinä.”

Näin alkaa Pomenian suuri seikkailu ja satu, jonka olen luonut yhdessä lapsieni kanssa. Koko Pomenia kaikkineen on aivan uskomaton, ja varsinkin kun miettii, että satumaailmasta tuli aika lailla sattuman sekä ruuhkavuosien väsymyksen seurauksena liki kaksikymmenvuotinen luomisprosessi.

Muistan sen kuin eilisen, kuinka kaikki alkoi. Sinä iltana, kuten aika tavallisesti tuolloin, olin aivan puhki. Olin kahden duracell pojan (2v ja 4v) äiti ja hoidin poikia kotona. Arkipäivät olimme perustamassani Lasten Leikkipuisto Nellissa yhdessä muiden lapsiperheiden kanssa, ja illalla vedin biccitunteja Vantaalla, Helsingissä ja Espoossa. Minulle tärkeää oli silloin ja on edelleen se, että sain hoitaa lapsiani itse. Taloudellisesti tämä merkitsi monesta asiasta luopumista kuin myös, että tapasimme lasten ollessa pieniä mieheni kanssa arkisin enemmän eteisessä kuin missään muualla.

Oli siis ilta ja takana pitkä päivä parin tunnin treeneineen. Sinä iltana en millään jaksanut lukea niitä samoja satuja samoine luisine puisine kuvineen, vaan rohjotin lasten sängyssä miettien, että miten hoidan homman alta pois mahdollisimman nopeasti ja helposti. Lasten tapellessa siitä kumman vuoro oli valita satu, niin sammutinkin valot ja sanoin, ettei tänään lueta yhtään mitään vaan äiti kertoo ihan oman sadun. Poikien kiukusta ja karjumisesta huolimatta sekä siitä ettei ollut ajatustakaan mistä tarinan taion, jatkoin. Saadakseni hiljaisuuden huoneeseen koputin sängyn päätyyn ja kuiskasin: ”Kuulitteko pojat? Joku koputtaa!” Hiljaisuus laskeutui huoneeseen, koputin uudestaan ja kuiskasin kovempaa: ”Kuulitteko? Joku koputti taas! Kuka se on? ” ”Se on lohikäärme”, kuiskasi kaksivuotias poikani takaisin epäröimättä hetkeäkään. ”Ja Äiti, se hakee meidät lentämään!” jatkoi hän silmät loistaen. Sinä iltana laskeutui lastenhuoneeseen Unimestari Unosen lisäksi taikuus ja taikapöly sekä alkoi seikkailu, jollaista en koskaan olisi voinut kuvitellakaan olevan olemassa.

Sanotaan, että lapset syntyvät tähän maailmaan vanhempiaan opettamaan. Minulle tämä on totta. Eniten elämästä ja itsestäni olen oppinut juuri vanhemmuuden ja vastuun kautta. Se miksi Tinttu.com aikoinaan syntyi ja tämän jälkeen Pomenia, ei ole tyhjänpäiväinen sattuma eikä tyhjempi businessidea. Pomenian, yrityksen, brändin, minun ja sadunmaailman pohjan ytimessä on kyse siitä, että kuka oikeasti voit olla ja olet sekä minkä arvojen puolesta toimit että taistelet. 

Kuuden lapsen äitinä perustarpeiden ja turvallisuussääntöjen lisäksi ”kasvatusperiaatteenani” on, että jos voin antaa vain yhden lahjan, annan innostusta. Lapsi on syntyjään rajaton, ennakkoluuloton, luova ja mielikuvitusrikas. Ei ole mitään syytä rajoittaa hänen luovuuttaan vaan annetaan lapsen olla juuri sellainen kuin oikeasti on. Kuinka monelta murheelta sitä pelastuukaan, kun on kyky  unelmoida, haaveilla ja mielihuvitustella? Mahdottoman kuvitteleminen mahdollistaa tässä elämässä enemmän kuin uskommekaan.

Ajatus esille tulemisesta sellaisena kuin itse oikeasti olen hirvittää hetken, sillä en ole täysin varma siitä, että onko aika oikea kiroilevalle peikkoäireelle? Mutta aika sen näyttää ja parempi herättää keskustelua kuin ettei ajatuksia ja keskustelua ollenkaan. Sydämestäni toivon, etten ole yksin. Maailma kun on niin paljon parempi paikka ripauksella taikapölyä ja taikuutta.  

”What are you really standing up for?”

Innostusta:
-Väritä lohikäärme Sisu, joka vei pojat ensimmäiselle kuutamolennolle v. 1999

 tulosta kuva tästä!

Tinttu.com tunikat

Hieman historiaa:

Tein ensimmäisen Tinttu.com tunikan aikuisille v.2003. Tuotos syntyi aikana, jolloin One piece-overalleista ei ollut tietoakaan ja asennemaailma oli enemmän aikuisten leikkimistä vastaan ja varsinkin kokonaisilla asusteilla. Hatuilla toki jo leikiteltiin ja pöllöiltiin mutta että leikittäisiin ihan perusasusteilla arjessa ja töissä…..ennen kuulumatonta ja monen monen mielestä myös lapsellista. Asenteellisuudesta huolimatta jatkoin tunikoiden tuotekehittelyä ja huvittelin ajatuksella aikuisista pupuina, peikkoina, kisukatteina, hiirinä jne. jne. Halusin tehdä tuotteen, mikä toimisi arjessa varhaiskasvattajien kuin kaikkien lasten kanssa työskentelevien kanssa unohtamatta perheenäitejä. Piti suunnitella vaate ja asuste, jonka käyttäminen ei tarvitsisi silityksen silitystä, mukautuisi liikkeiden mukaan kiristämättä ja lähentyisi lapsenmaailmaa mielikuvituksellisuudellaan, ulkoasullaan ja leikkisyydellään. Hauska työvaate, joka ei olisi roolipuku eikä pellen asuste vaan arjessa täysin toimiva pitkäikäinen lämminhenkinen tuote.

Ensimmäiset viralliset tunikaversiot tein näytekokeiluna Tikkurilan Mehiläisen lastenlääkärikeskuksen henkilökunnalle samassa yhteydessä, kun maalasin sinne mural seinämaalauksen, ja uusin sisustuksen leikinvälineineen. Maalaus oli ensimmäinen mural maalaukseni julkiseen paikkaan ja myös tunikoiden ensikokeilu. Näppärää. On muuten nostalgista, että siellä se maalaus edelleenkin on voimissaan ja kunnossaan, vaikka samalla sitä näkee oman kehityksensä jälkikäteen katsellessa. Apua…

Tikkurilan Mehiläinen, mural seinämaalaus v. 2003

Jatkoin harjoittelua tunikoissa ja puuhastelin niitä näitä keskittyen lastenvaatteisiin, hattuihin ja seinämaalauksiin (Hoplop). Ensimmäiset ”oikeat” velour Tinttu.com tunikat toin myyntiin vasta Helsingin Varhaiskavatusmessuilla v. 2007. Jännitin tapahtumaa ennalta paljon. Millaisen vastaanoton saisimme alan ammattilaisilta? Mitä jos meidät nauretaan ulos koko messuilta? Oli tärkeää selvittää mitä Tinttu.com-tunikoista ajatellaan isommalla yleisöllä ja siksi olikin aivan uskomatonta, että ennakkoasenteista riippumatta osastomme KAIKKI tunikat myytiin loppuun kahdessa tunnissa! Tilauksia tuli samanlainen määrä ja lopulta koko mallisto vietiin kaikkineen käsistä. Tuntui hyvältä saada todistaa, että leikittely oli aikuisillekin mukava asia. Tunikoita tehtiin siitä eteenpäin kaikkea soveltaen ja muuttaen sekä eksyen liikaa siitä alkuperäisestä ideasta. Lopulta Tinttu.com keskittyi tuotannossaan enemmän lasten sisävaatemallistoihin kuin harkittuihin kokonaisuuksiin fleecevaatteissa ja hatuissa. Itse hain jo silloin selkeää pesäeroa vaatesuunnitteluun ja tuotantoon, koska yhä voimakkaammin halusin keskittyä kuvataiteeseen ja satuihin.

Tinttu.com tunikat Pomenian mallistossa v. 2018

Toiveita toteutetaan kiitollisina ja hieman uudistaen

Mutta enää ei mietitä suuntaa eikä pyöritä kahden maailman välissä vaan palataan uudistetusti Hassujen hahmojen Tinttu.com-tunikoiden maailmaan. Tuodaan samalla ne kuvat kuin sadutkin mukana. Vihdoinkin ja toivomuspyyntöjenne mukaan Tinttu.com vaatteita aikuisille höpsötyksineen. Mahtavaa! Piirsin muuten koko malliston käsin tylsien mallistokuvien sijaan, jotta se sadunomainen tunnelma, jota tavoittelemme tulisi paremmin esille. Työlästä kyllä mutta niin rakasta <3

Tunika on käynyt läpi pitkän yli viisitoistavuotisen kehittelyajan ja on alkuperäisesti suunniteltu kaikille varhaiskasvatuksen kuin lastenmaailman parissa puuhaavien jättiläisten työasusteeksi. Varauksetta asuste toimii niin tilanteessa kuin tilanteessa ja naurattaenkin vielä mennen tullen. Toki myönnettävä se on, että aika nopeasti Tinttu.com-tunika jää lököasusteeksi kotiin, sillä kaavoitus mahdollistaa kilot, ilot, jälkikasvun odotukset kuin päikkäritkin. Velour materiaalina mahdollistaa sen, että tuote on helppo huoltaa ja hoitaa sekä voidaan silittämättä huiskata päälle nipsnaps nopeaan. Velour materiaalina on myös joustava eli soveltuu ihan oikeaan kuperkeikkailuun kuin superseikkailuun.

Ja se mainospuhe olematta sellainen hetkeäkään. Sitä ei nimittäin uskokaan kuinka pöhkön hauskoja ja iloisia kommentteja satelee tuutin täydeltä, kun peikko, pupu, lohikäärme, amppis ja leppis päiviä päivistä toiseen tunikoilla pitelee. Ja se on fakta ettei tarvitse edes juksata sillä tutkitusti ja omakohtaisesti vahvistaen vahvistan, että peikkotunika tuo hännällistä hassuttelua, iloa ja onnea niin arki kuin juhlapäivään. Yksi huono puoli muuten Peikkotunikoissa on. Autoon ja vessaan mennessä pitää nimittäin muistaa, että sinulla on se h-ä-n-t-ä ja ihan oikeasti oikeasti.

Tunikat valmistetaan käsityönä Suomessa ja niitä tehdään vain rajattu ennakkomyyntierä. Tuote on ennakkomyynnissä 30.3-27.4.2018 välisen ajan. Ennakkovaratut tuotteet toimitettaan toukokuun 15.päivästä lähtien.

PS. Ja jos ei tiedä mikä se Tintu.comin tunika oikein on, niin juuri nyt on mitä parhain mahdollisuus selvittää se ja hauskuutella onnistuneesti arjessaan. Toista samanlaista ei nimittäin ole 🙂

Pupuja, peikkoja ja peikkotyttö Tiitu Takkutukka

”Hännän vilahdus, naurun räkätys, sotkua siellä ja sotkua täällä ja vieläpä säällä kuin säällä… Ja sellaisiahan ne oikeat peikkopennut ihanan ihastuttavasti ovatkin. Mitäpä niitä muuttelemaan… ”
-Petronella Grahn
 

Satutaiteilijana olemisessa on puolensa ja puolensa. Yksi niistä hyvistä puolista on se, ettei ole mitään ennalta kirjoitettua sääntöä siitä kuinka luovuuttansa toteuttaa. Joskus menee suteen ja saveen ja joskus ollaan liitelevässä lennossa taikapölyineen. Minä rakastan lasten vaatteita tai oikeastaan en rakasta niitä vaatteita vaan sitä, että vaatteita ja hattuja suunnitellessa saa aina suoran palautteen lapsilta siitä, onko onnistunut vai ei. Minulle onnistumista on, että leikit lähtevät lentoon, mielihuvittelu käynnistyy ja seikkailu alkaa.  Toki niiden vaatteiden tulee olla käytännöllisiä ja arjessa toimivia mutta mielikuvituksellisia ja leikkiä inspiroivia. Siitä oli kyse koko Tinttu.comissa ja on Pomeniassakin.

Olen tätä omaa historiaani, tarvetta tehdä ja toteuttaa miettinyt erityisesti tänä keväänä. Mietinnässä on ollut mihin keskityn ja miksi. Minulle faktaa on, että mahdollisuuksien lisääntyessä alkaa paikallaan pyöriminen, ja se on sietämätöntä. Niinpä istuin alas ja mietin hetken kunnolla mitä, miksi ja minkä vuoksi.

Ei mennyt aikaakaan, kun jo piirsin sekä loin uutta mutta ”tuttua” hahmoa peikkotyttö Tiitua. Pomeniassa on pikku peikko Teo Takkutukka ja Teolla pikkusisko Tiitu Takkutukka.

Tiitu on kuten kaikki ”ihanat” pikkusiskot eli aina samassa paikassa kuin isoveli sekä koko ajan änkemässä, tunkemassa, pöpöttämässä ja höpöttämässä pulinoineen. Ja sekös Teoa ärsyttää ja Tiitua naurattaa. Tiitu nimittäin vähät välittää Teon kiukkuiluista. On niin paljon hauskempaa superkuperkeikkailla ja pomppuilla kuin kiukutella. (Tosin osaa se Tiitukin kiukkuilla….apua!).  Tiitu on peikkojen peikko ja ihan parasta ikinä.

Piirtäessäni olin innoissani ja luovistelin täysin vapaasti. Nostelin paperille huomaamattani Tinttu.comin klassikoita ja suunnittelin erityisen ihania juttuja niin lapsille kuin aikuisille. Kyllä, aikuisille!  Ja sitten hoksasin, että siinä se on.

Peikot on POP! Tiitu ja Teo ovat POP!

Itseään pitää kuunnella ja se tarkoittaa minulle, että aina pitää olla aikaa peikkoilulle ja hännän huiskutukselle! Palataan siis pikkuisen taaksepäin ja katsotaan lennetäänkö tässä nyt vai lässähdetäänkö? Se päätös on Teidän peikkoystäväiseni, ja jos jotakin koskaan olen mitään toivonut tai saan toivoa niin tätä. Tuodaan Tinttu.comin klassikot peikkoineen, häntineen ja lohikäärmeineen takaisin ja niin lapsille kuin aikuisille. Toivomuksia aikuisten tunikoista ja vaatteista on ropissut siihen tahtiin, että on jo mahdottomuus olla vastaamatta tähän toiveeseen.

Tänään tuodaan myyntiin ensimmäinen erä laadukkaita puuvillaisia T-paitoja satuhahmoineen ja höpsötyksineen. Saas nähdä kuin käy 🙂 Perusprinttituotteissa me emme ole unohtaneet väriä, ilottelua kuin hassuttelua satuhahmoilla. Niin se on, että joka päivä on parempi päivä, kun saa edes pikkuriikkisen verran satuseikkailla ja höpsöhassutella!

Ps. Pomenia on Ommellinen edelleenkin ja yhteistyö kukoistaa. Tulossa on aivan uskomattomia lumouksia toukokuusta alkaen. Kurkatkaa kun kevät kukkii <3

Ommellinen Pomenia

Ensin oli lohikäärmehattu ja Tinttu.com

Tinttu.comin lopettaessani koin suurta luopumisen tuskaa. Näin siitäkin huolimatta, että olin innoissani ja kiitollinen Pomenia-projektin aloittamisesta. Olin onnellinen myös siitä, että pääsin vihdoin luomaan sadunmaailmani todeksi tarinoin, kirjoin, luetuin äänivideokirjoin, lautapelein kuin mobiilipelein.  Ilosta huolimatta koin kuitenkin joka kevät, syksy ja talvi palavan halun suunnitella uusia mallistoja, pyöritelllä niissä värejä, loihtia omia kuoseja kuin hassutella hatuilla  ja vaikka mitä. Pitkään mietin, että tuonko lastenvaatemallistot takaisin, koska tämä on niin syvällä sisimmässäni vai myynkö oikeudet mallistoille ja brändille. Päätin, että annan olla sillä en halunnut viedä osaamista ja sisältöä Suomen ulkopuolelle. Lisäksi ymmärsin, että oma aika, haaveet ja mahdollisuudet eivät aina kohtaa silloin, kun pyöritellään rattaita, joiden vääntämiseen menee vuosi, toinen jos kolmaskin…Kerran sitten verkossa surffaillessani (kyllä lastenvaatteita, kankaita jne jne.) eksyin suomalaiselle sivustolle, jossa oli energiaa, tahtotila ja toteutus, joka puski positiivisuudessaan läpi.  Pääni raksutti ja ruksutti ja hetkessä ymmärsin, että yhdistämällä sen mikä on eri osapuolten osaamisen ala, tehdään jotakin sellaista mitä ei ennen ole tehty.

ja sitten Ommellinen Pomenia.

Tapasin Ommellisen Liisa Häklin ja löysimme heti yhteisen sävelen tekemisessä. Meitä kumpaakin yhdisti rakkaus kauniisiin asioihin, upeisiin kangaskuoseihin ja lasten kuin aikuisten vaatteisiin ja olihan se niin, että Ommellisella oli pieni Pomenian kokoinen paikka täytettävänä. Vakuutuin Liisan ja Jessen mahdollisuuksista kasvattaa Ommellisesta Pomenian kanssa kansainvälinen tekijä sekä tiesin, että selkeä yhteistyökuvio mahdollistaa paljon. Yhteistyössä Pomenia keskittyy kuoseihin, taiteen tekemiseen sekä myyntiin. Ommellinen hoitaa tuotteiden valmistamisen ja myynnin.

Ensimmäisten toukokuun alussa  tulevien uusien tuotteiden tähtäimessä on ensimmäistä kertaa kotimaan lisäksi isommin ulkomaat, joista haetaan lisäkasvua. Kasvu mahdollistaa molemmille yrityksille uusien ihmisten palkkaamisen ja tukee myös Ommellisen uusien tuotteiden kehittämistyötä. Pomenialle kuin minulle yhteistyö tarkoittaa, että Tinttu.comin tarina ei lopu vaan jatkuu Suomessa uudessa muodossa sekä uusissa osaavissa käsissä. Paremmin ei voisi olla. Olen innoissani 🙂

Sydämellistä  NAISTENPÄIVÄÄ, ”Naisissa ja naisten yhteistyössä on voimaa”

Petronella Grahn

 

Esimmäiset tuotteet kuin kankaat ovat myytävissä aikaisintaan toukokuun esimmäisillä viikolla 2018.

”Salainen Satumetsä” ”Forgotten Forrest” -Design by Fairytale Artist Petronella

MEDIATIEDOTE:

Ommellinen ja Pomenia ovat solmineet kolmevuotisen lisenssisopimuksen, missä Ommellinen Oy:llä on yksinoikeudellinen oikeus tuottaa sekä valmistaa Pomenia- Design by Fairytale Artist Petronellan suunnittelemia vaate ja sisustustekstiilejä. Yritysyhteistyö pitää sisällään Ommelliselle oikeuden myös valmistaa sekä tuottaa tekstiileistä vaate ja sisustustuotteita. Tuotteiden valmistus sekä myynti toteutetaan molempien yritysten tukku- ja kuluttajakaupassa.

Lisenssisopimuksella sekä yritysyhteistyöllä tähdätään ulkomaankaupan kasvuun keskittämällä yritysten vahvuudet omaan osaamisen alaan.

Pomenia on lastenvaatebrändin Tinttu.comin perustajan satutaitelija Petronella Grahnin luoma sadunmaailma. Unien Satumaa Pomenia on mobiilipelejä, lautapelejä, videokirjoja, satukirjoja, musiikkia sekä design tuotteita. Ensimmäinen osa kahdeksanosaisesta episodipohjaisesta mobiilipelistä julkaistaan kansainvälisille sekä Suomen markkinoille keväällä 2018.

Jyväskylässä sijaitseva Liisa ja Jesse Häklin Ommellinen Oy on noussut vakavasti otettavaksi tekijäksi suomalaiseen kangas- ja vaateteollisuuteen. Yritys on kasvanut yhden henkilön yrityksestä 7 henkilön yritykseksi viime vuoden aikana. Liikevaihto tulee rikkomaan miljoonan rajan ensi vuoden sisällä.

Ensimmäiset tuotteet kuin kankaat ovat myytävissä aikasintaan toukokuun esimmäisillä viikoilla 2018.

 

www.Ommellinen.fi

www.Fairytalepetronella.com

”Kun pitää vain rohkeuden viittaa yllä”

Hetkiä milloin olen loppu, on ollut monia ja tulee jatkossakin olemaan. Tiedän, että legendaarisimmat ja koomisimmat itkupotkuraivarit toteutuvat juuri silloin, kun niitä vähiten odottaa. Ei mikään ole enemmän ja jälkikäteen hauskempaa nauraa kuin sille, että itkee päämäärättömästi selällään väsymystään pois imurin laulaessa vieressä ja yksi lapsista kysyy ”Onko kaikki ookoo äiti….?”

Syvemmissäkin vesissä on uitu… MUTTA arjessa se onni on, sillä se pitää jalat maassa ja arvot kohdillaan halusi tai ei. En missään ole niin palautettu takaisin omille jaloilleni kuin kotona. Opittu on, että totuus tulee lapsen suusta ja teinin sitäkin harvemmin.

”Mies ja perhe ovat voimavarani.” 

Ymmärrän, että olen onnekas sillä voimavaroja on useampia ja siksi haluan voimakkaasti tuoda esille sen, ettei Pomenia suinkaan ole yhden naisen seikkailu eikä tavoite! On totta, että olen luonut Unien Satumaan lapsilleni kertomalla heille itse keksimiäni iltasatuja. On totta, että olen piirtänyt sadunmaailman ja hahmot sekä vastaan maailmasta kaikkineen. Se ei kuitenkaan ole tärkeintä vaan se, että taustalla, sivussa, vierellä, pääroolissa kuin monessa monessa roolissa matkan varrella on ollut ja tulee olemaan monia osaajia sekä taitajia tekemässä ja toteuttamassa.

On uskomatonta, että meitä kaikkia yhdistää hyvin voimakkaasti sadunmaailma, lapsuuden arvomaailma kuin myös pelkojen voittaminen, rohkeus, uskallus oppia uutta ja innovatiivinen yhteistyö. Nämä kaikki auttavat meitä saavuttamaan uusia ja yllättäviä taitoja yhdessä. Yhteistyöllä onnistumme paremmin! 

Pomenian maailma kertoo hyvyydestä, ystävällisyydestä, seikkailusta, rohkeudesta ja taikuudesta. Arvoja, joita me arvostamme ja vaalimme. Arvoja, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin ympäri maailman. Pomenian sadunmaailma ja tarinat voidaan jakaa ja elää yhdessä ikään, kokoon, kulttuuriin tai titteliin katsomatta sillä taikuus on meidän kaikkien kämmenellä. Se pitää vain opetella näkemään. Lapset sen syntymästään osaavat ja aikuiset unohtamansa uudelleen opettelevat.

Me uskomme siihen, että meidän kaikkien tulisi enemmän hypätä aina silloin tällöin sadunmaailmaan, missä meille kaikille on tarpeeksi tilaa, minne me tunnemme kuuluvamme ja missä olemme hyväksyttyjä juuri sellaisina taikaolentoina kuin oikeasti olemme. Tämä on tärkeää ja meille sydämen asia. 

Virallinen Indiegogon aloituspäivä on 4.3.2018 ja kestää kolmekymmentä päivää. Tänä aikana laitamme itsemme sekä osaamisemme likoon. Pääsemme kurkkaamaan myös ensimmäistä kertaa Pomenian sadunmaailmaan ja kaikki saamme tuoda Teille sen, minkä avulla voimme yhdessä muuttaa maailmaa edes himppusen verran taianomaiseksi paikaksi elää ja olla. Näe tekijät Pomenian taustalla ja lähde seikkailemaan kanssamme.

”Ovi Unien Satumaahan Pomeniaan on nyt avoinna, Tervetuloa!”

Pomenia Team:

Petronella Grahn– Founder and Creator of Pomenia

Stephanie Sinclair Lappi­– Co-founder, International Operations

Susanna Peltonen– Myynti- ja Markkinointi vastaava

Mika Tourunen– Musiikki ja sävellykset

Hanna Dufva– Sanataide, Pomenia Unien Satumaa-kirja

Marja Bonn– Sanataide, Kirjat

Sakari Saksa: Videokuvaus, valaistussuunnittelu, kuvaleikkaus, foley äänityöt ja äänimiksaus

Kyygames– Mobiilipelit ja animointi

Kira Mörsky– Tuotteistus, Tarravimma

Liisa Häkli– Tekstiilit&tuotteet, Ommellinen

Hanna Vesalainen– Pomenia Mindfulness-lautapeli

Vesa Valkonen– Advisor, digitaalinen markkinointi,

Joni Laaksonen– Advisor, Innogiants

Jaakko Etholen– Ääninäyttelijä, monitaituri

Sini Koskelainen– Ääninäyttelijä, Keiju Kultakutri Kultainen

Luri Luokkala– Ääninäyttelijä, muusikko

Miio Määttä– Ääninäyttelijä

Uuna Pelo– Pomenian tunnuslaulu

Aake Pelo– Pomenian tunnuslaulu

Beth Moore– Ääninäyttelijä

Holly Roberts– Ääninäyttelijä

Stephanie Sinclair Lappi– Ääninäyttelijä

Zharah Hewlett– Ääninäyttelijä

Kerry Lindsay– Ääninäyttelijä

Teagan Lindsay– Ääninäyttelijä

Jacob Ullyatt– Ääninäyttelijä

Andrew Helbig– Ääninäyttelijä

Rosko Peeko– Ääninäyttelijä

Kampanjaa on toteutettu myös osittain oppilasprojektina yhdessä osaavien Kaakkos-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa :
Valtter Keskitalo, Toni Hirvimäki, Anton Haaja, Lotta Lenkkeri, Tia Natunen ja Henri Karhiainen.

Lisäksi: Johanna Lepistö, Titta Kohonen, Seepia Games, Jukka Hilvonen, Sylva Anita Lankinen, Heidi Sjögren, Teemu Saarelainen, Erna Gronow, Minna Varpula, Janina Nordström, Tuija Orava, Pirkka-Jussi Lindström, Mervi Vuori, Mirve Saarainen, Katja Peltonen,Terhi Lindholm, Anne Metsola, Marika Luokkala, Hanna Lukkarinen, Nina Priore, Markku Make Piitulainen, Tuomas Nikkinen, Satu-Maarit Kolkka, Stiina Kiiveri, Riku Pelo, Alicia Kiernan, Magnus Taggart, Daniela Falck, Ida Ursin, Dana Elg ja moni moni muu sydämellä sekä taidolla mukana ollut ja oleva.

Satutaiteilija Petronella Grahn käynnistää Indiegogo-joukkorahoituskampanjan

Haaveeni tuoda Tinttu.comin taustalla oleva Pomenian sadunmaailma kaikkien seikkailtavaksi on nyt toteutumassa. Meni kaksi vuotta päästä tähän missä nyt olemme, sillä liki kahdenkymmenen vuoden tarinat ja sadut piti ensin kirjoittaa satukirjoiksi, sekä satuhahmojen ja sadunmaailman visuaalit piirtää loppuun yksityiskohtineen. Prosessia ei nopeuttanut se, että vain minä pystyin tämän tekemään.

Pomenia on alkuperäisesti kuudelle lapselleni luomani sadunmaailma ja sai alkunsa niistä iltasaduista, joita kerroin heille. Toin ensin sadunmaailmani esille Tinttu.comin kautta mutta tarinat pidin itselläni ja lapsillani. Aika ei koskaan tuntunut oikealta Pomenian jakamiseen enkä oikeasti edes uskaltanut sillä pelkäsin ettei sadunmaailmaani ymmärretä. Noh, olin väärässä. Meitä pomenialaisia on paljon ja lisäksi v.2015  tapasin Pomenian co-founder Stephanie Sinclair Lapin, joka omasi saman lapsuuden satumetsän arvomaailman ja osasi ”keijukieltä” kanssani. Visionäärinä hän myös näki sen, miksi Pomenia pitää toteuttaa eikä jättää pöytälaatikoon pölyttymään satuina ja piirustuksina lohikäärmeineen keijuineen. Hän toi minulle rohkeutta uskoa uskaltaa toteuttaa unelmat oman onnistumisen tarinansa myötä. 

Stephanie Sinclair Lappi on elokuussa 2017 Nasdaq New Yorkin pörssiin listautuneen Opiant Pharmaceuticals:in perustajajäseniä ja hänellä on pitkä ura menestyneenä yrittäjänä, yrittäjyysneuvojana, ja piensijoittajana Suomessa ja kansainvälisesti. Stephanie vastaa yksinoikeudellisesti koko Pomenian englanninkielisen maailman luomisesta ja koordinoi Pomenian kansainvälisiä toimia.

Oli selvää, että tuomalla sadunmaailma kohti aineettomia formaatteja kuten pelejä, satuja, musiikkia ja animaatioelokuva tavoitamme lapset siinä maailmassa missä he ovat v. 2018. Lisäksi meillä on vahva tahtotila  tuoda kansainvälisille markkinoille vaihtoehto, joka on arvomaailmaltaan pohdittu ja lasta suojeleva mielikuvitusta ja seikkailua unohtamatta. Kaksi vahvaa skandinaavista naista uskomassa unelmiin ja toteuttamassa ne!


Ensimmäisenä toteutetaan kahdeksanosaisesta episodipohjaisesta mobiilipelistä ”Keijujen pukeutumispeli”, joka tällä hetkellä on alpha ja toteutuessaan käynnistää koko Pomenian uskomattoman seikkailun mahdolliseksi koko maailmalle. Vaikka kyseessä on Dress Up peli, ei kyse suinkaan ole vain ”Dress Up” pelistä sillä Pomenian maailma on monimuotoinen ja lapsi haastetaan käyttämään luovuuttaan, mielikuvitustaan kuin kehittämään tunneälyään pelin alussa kerrotun animaatiosadun voimin.

Indiegogo-kampanjan avulla haetaan rahoitusta ensisijaisesti Pomenia-mobiilipelin ensimmäiselle englannin ja suomenkieliselle versiolle. Onnistunut kampanja mahdollistaa Pomenian mobiilipelin, satuanimaation, grafiikan, ääninäyttelyn sekä musiikin loppuunsaattamisen ja on meille elintärkeä. Peliin hiotaan myös teknisiä lisäominaisuuksia, jotka takaavat kilpailuilla pelimarkkinoilla sen, että satupelikokemus on ainutlaatuinen niin pienille kuin isoille seikkailijoille.

Lisärahoitustavoitteina haetaan rahoitusta Pomenian kuvasatukirjalle, sen suomenkieliselle ja englanninkieliselle versiolle. Satu on julkaistu testiyleisölle Pomenian yhteisön sisällä ja palaute on ollut innostava.

Virallinen aloituspäivä kampanjalle on 4.3.2018 mutta aloitamme Pomenian esittelyn hassutuksineen ennakkoon suomenkielisenä jo sunnutaina 25.2.2018. Miksi? Siksi, että toivoisimme Teidän kaikkien olevan mukana tässä suuressa seikkailussa, jonka olemme uskaltaneet aloittaa. Kampanja kestää kolmekymmentä päivää ja tänä aikana kurkkaamme Pomenian sadunmaailmaan tuodaksemme Teille esille sen, mihin itse uskomme ja minkä avulla toivomme muuttavamme yhdessä kanssanne maailmaa edes hiukan. Tulossa on paljon ennen näkemätöntä materiaalia, musiikkia, satua, seikkailua, taikuutta ja mitä USKOMATTOMAMPIA ARVONTOJA! 

Pomenian maailma kertoo hyvyydestä, ystävällisyydestä, seikkailusta, rohkeudesta ja taikuudesta. Nämä kaikki ovat arvoja, joita me arvostamme ja vaalimme. Arvoja, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin ympäri maailman. Pomenia kertoo myös rohkeudesta olla oma itsesi, ja tämä on ollut minulle se suurin haaste. Rohkeus uskoa omiin kykyihin, jotta uskaltaa edes yrittää ja voidaksensa hypätä kohti tuntematonta yhdessä muiden uskaltajien kanssa, yrittäjänä, naisena, äitinä, vaimona ….Petronellana.

Rakas ystävä, kuule Pomenian avunpyyntö ja taio yhdessä kanssamme taikapölyllä mahdoton mahdolliseksi kertomalla, jakamalla, tykkäämällä ja tukemalla tämä sadunmaailma todeksi, sillä maailma on niin paljon onnellisempi himppusenkin verran enemmän ripauksella taikapölyä!

Koko Taikapölyteamin ja Pomenian puolesta,

-Petronella Grahn-