Kikatusta! Käkätystä! Innostusta!

Viime keväänä aloitin Satuseikkailu-kortti projektin jo eläkkeellä olevan äitini Marja-Liisa Laaksosen kanssa. Äitini on Vekkuli-päiväkoti-ketjun perustaja, lastentarhanopettaja, sosiaalikasvattaja ja viiden lapsen äiti. Minä taas satuileva kuuden lapsen äiti jekkuineni. Jo kauan meillä oli ollut ajatuksena tehdä yhdessä toiminnalliset kortit, joita voidaan käyttää laajalti niin varhaiskasvatuksesssa, kerhoissa kuin kodeissa, luomaan innostuksen, onnistumisen ja vuorovaikutuksen tunnelma. Pidimme erinomaisen tärkeänä, että kortit ovat käytännölliset ja mukaansa tempaavat sekä monimuotoiset. Tästä syystä jokaiseen korttiin (50kpl) tehtiin pieni satu, korteissa viiskymmentä erilaista satuhahmoa, tehtävää sekä aikuisen kanssa yhdessä mietittäviä kysymyksiä. Korttien piti olla myös helpot käyttää ilman ennakkosuunnitteluja ja pläjäyttää kaikkien mielikuvitus ja luovuus valloilleen. Aikamoinen haaste, mutta haasteita kohden.

”Liikuntaa, leikkiä ja taikuutta!”

Teimme korteista ensin pienikokoisen sarjan testataksemme niiden toimivuutta. Kortit painettiin vahingossa myös liian pienenä ja niihin karkasi vielä painovirhekin: vaakatason kuvat olivat väärinpäin suhteessa tekstiin. Huhhei! Tästä kerroimme kuitenkin etukäteen testaajillemme ja samalla ilmoitimme, että uudet kortit tullaan painamaan A6 kokoon ilman painovirheitä. Testiryhmät valitsimme kattavasti ja mahdollisimman laajasti.

Testaaminen tuloksineen jännitti minua valtavasti, sillä vastaavanlaisia kortteja ei ole ja nämä olivat Pomenialle ensimmäiset laatuaan. Jännittäminen kannatti, sillä nyt olemme saaneet palautetta. On ollut ihana huomata varhaiskasvatuksessa oleva korkea ammattitaito, perehtyneisyys, leikkisä ja luova asenne sekä aikuisten luonnollinen halu heittäytyä mukaan sadunmaailman mielihuvitteluun. Sama asenne ja halu on myös kodeissa ja riippumatta siitä onko testaaja isä vai äiti. Tahtotila tehdä hyvin, lasta tukien ja itse hassutellen sadunmaailman voimin on todellisuutta v. 2018. Mahtavaa!

Kikatusta, käkätystä, innostusta ja räkätystä!

Kortteja on käytetty niin sisällä kuin ulkona, odotuksen ja siirtymisen hetkissä, tunne ja vuorovaikutustaitojen oppimisessa, leikkien käynnistäjänä sekä palkintona, joka osallistaa lapsia. Pomenian sadunmaailma on tuonut valtavasti innostusta ja keskusteluja, joissa kaikki ovat oppineet jotakin uutta. On menty myös pelkoja kohden, voittaen ne yhdessä iloiten tehtävistä tuplasti voittamisen jälkeen. Wau!

Yhden testiryhmän suosikkikortit.

Satuja, tehtäviä kuin mietittävää-osioita on omatoimisesti ja luovasti muunneltu lapsen ja ryhmien yksilöllisten tarpeiden mukaan, ja ennen kaikkea on luotu uusia versioita ja jatkettu satuja. Erityisesti kiitosta on saanut korttien kuvitus, satuhahmot ja sadut, joista halutaan kuulla lisää ja lisää. Lisäksi helposti toteutettavat, muunneltavat vaan ei liian helpot tehtävät. Keskusteluista ja hetkistä ovat kaikki saaneet uusia taikavoimia tekemiseen!

Pomenian seitsemän, kahdeksan vai oliko se yhdeksän keijua satuineen, tehtävineen ja miettimisineen.

Hetken mietin, että onko tämä palaute tottakaan, koska sadunmaailma vei mennessään niin pienet kuin isotkin mutta totta se on. Olemme toivotusti tervetulleessa tilanteessa, missä ovi Unien Satumaahan Pomeniaan on avattu, ja seikkailemassa on monta satuseikkaililjaa. Kiitos kaikille!

MUTTA ennen kuin seikkailu jatkuu niin vielä yksi kortti, joka oli meillä se kaikkein hankalin ja samalla tärkein: Missä sinä olet hyvä ja tosi hyvä? Epäröinnin ja liiallisen miettimisen stoppasi samantien pikkusisko, joka lateli veljensä puolesta vastauksia enemmän kuin kukaan ehti ymmärtää ja hyvä niin. Kehuminen ja positiivisesti kannustaminen on tärkeää. Siksi kai minäkin nämä kortit uskalsin tehdä, koska äitini ja Te.

Missä sinä olet hyvä ja tosi hyvä?

 

Muutamia poimintoja Pomenia Satuseikkailu-kortti arvosteluista:

 

Hei!

Ensinnäkin, kiitos korteista! Niistä on tullut monipuolinen työväline ja tärkeä lisä työkalupakkiini. Kortit ovat kovin kauniit ja mukavaa katseltavaa itsellekin.

Olen käyttänyt kortteja nyt yksilö- ja ryhmämuotoisessa toimintaterapiassa alakouluikäisten lasten kanssa. Olen jonkin verran asiakaskohtaisesti jakanut kortteja eri pinoihin; tunnetaidot, motoriset taidot, rentoutuminen jne. Nämä ovat juuri niitä taitoja, joiden ympärille asiakkaideni tavoitteet pääsääntöisesti muotoutuvat. Osa korteista toimi mahtavasti myös itsetuntemuksen rakentamisessa. Mielestäni on hyvä, että korteista löytyy niin monipuolisesti tehtäviä erilaisille lapsille eikä siitä ole ollenkaan haittaa, että korttien tehtävät ovat laidasta laitaan; yhden lapsen kohdalla ei kuitenkaan ehdi montaa korttia käydä läpi.

Kortteja käytin sosiaalisten taitojen ryhmässä, jota ohjaan neuropsykologin kanssa. Ryhmässä koin kortit hyväksi välineeksi etenkin tutustumiseen ja vuorovaikutustilanteiden harjoitteluun. Korttien avulla tuli paljon uusiakin puolia esiin lapsista. Itseä oli mukavampi esitellä kortin avulla kuin keksiä asioita itsestä ilman vinkkejä. Vuorovaikutustilanteiden harjoittelussa jokainen ryhmäläinen sai oman kortin ja kertoa sen tarinan, tehtävän ja esittää mietittävät kysymykset muille. Tässä tuli harjoiteltua mm. kuuluvalla äänellä puhumista, silmiin katsomista ja toisen kuuntelemista. Lapset ihastuivat korttien kauniisiin kuviin ja väreihin. Yleensä muiden edessä puhuminen on kovin jännittävää, mutta kortit ohjasivat mukavasti esiintymistä ja keskustelua, mutta kuitenkin antoivat sopivasti tilaa omalle soveltamiselle ja persoonalle.

Kirjeessä olikin jo mainittu, että jatkossa korteista teetetään isompia. Mielestäni se on hyvä idea, koska nyt teksti on kovin pientä lapsen itseluettavaksi.

Jatkossa kortit tulevat käyttöön Turun Hippo Terapiaklinikalle etenkin toiminta- ja puheterapeuttien käyttöön 🙂

Mukavaa syksyä!

Yt. Marjut

Hei  !

Kiitos suuresti Pomenia saikkailu-ja tehtäväkorttien saamisesta ryhmikseemme Ilmajoelle.

Pari viikkoa tässä ollaan kortteihin tutustuttu ja ensisanat lapsilla olivat että vau, hienoja.  Kuvat korteissa ovat kiinnostusta herättäviä. Myös väritys on sopiva. Söpöt keijukaiset viehättävät tyttösiä ja he ovatkin heti halunneet kuulla tarinaa keijuista. Ryhmiksessämme on tällä hetkellä vain muutama poika ja heitäkin kortit ovat kiinnostaneet.

Pippan ja Bellan antamaa tehtävää, selkään piirystelyä on tehty ja tehty ja kikatettu sitä tehtäessä.

Hildan hihityshetki on aiheuttanut ihanaa vatsanväännettä kun kaikki olemme nauraneet nauruillemme.

Herkkukortin herkkujen miettiminen oli myös mukavaa unelmointia lasten mielestä.

Ihania pieniä tehtäviä joihin ei mene kauan aikaa mutta silti niitä on kiva mietiskellä ja toteuttaa. Helposti toteutettavia tehtäviä, hienoa.

Taikapölypussukoita alamme ommella ja leikkiä Taikapölyn levittämistä.

Juoruileva lepakko kortti oli eka hieman pelottava samoin kuin Käämä ja Nappaajakuuset mutta kun tutustuimme niihin niin pelko katosi ja niiden tehtäviä on ilo tehdä.

Teon kuiskaajakoulu on ollut hauskaa puuhaa.

Käytämme kortteja niin odotteluhetkien aikana kuin pienryhmissäkin.

Olemme piirrelleet keijuja hoitopäivien aikana mikä on hieno asia.   Kortit ovat innostaneet tähän.

Tässä jotain palautetta teille ja laitan lisää kun sitä tulee. Todella hienoja kortteja nämä ovat.

T: Virve

”Opettajana minulla on tänä päivänä käytössäni runsaasti materiaalia erilaisten taitojen edistämiseen. Sitä suorastaan pursuaa Facebook-ryhmistä, Pinterestistä ja sidosryhmiltä. Usein hyvätkin materiaalit jäävät käyttämättä, sillä niiden läpikäymiseen ja valmisteluun luokalle sopiviksi kuluu kohtuuttomasti aikaa.

Pomenia-kortteja voi käyttää ilman ennakkovalmistelua eikä toimintaa tarvitse motivoida erikseen. Oppilaat kiinnostuvat kauniista kuvituksesta ja oivaltavista ammattilaisen laatimista teksteistä. Konkreettisten ja kauniiden korttien käsittely, lukeminen ja valikoiminen on lapsille mieleistä. Kortit ohjaavat paitsi leikkeihin myös pohdiskeluun isossa tai pienemmissä ryhmissä.

Käytän Pomenia-kortteja luokan yhteisillä tunneilla, jolloin on aikaa keskustella leikkiä ja liikkua yhdessä. Kortteja on myös helppo käyttää pienissä ryhmissä toimintaan ja pohdiskeluun pitkin päivää kun osa oppilaista on esimerkiksi suorittanut annetut tehtävät. Kortit toimivat myös aamunavauksena tai palkintona, joka osallistaa oppilaita. Palkintoja, jotka eivät ole materiaa, on yleensä vaikea keksiä. Satumaailmaan sijoittuvien tehtävien avulla voidaan pohtia ystävyyttä, omia vahvuuksia tai vain parantaa yhteishenkeä hupsuttelemalla yhdessä.

Kortit ovat tuoneet näkyväksi oppilaiden ajatuksia muiden muassa arkisten ongelmien ratkaisuista, ystävyydestä ja omista vahvuuksista.

Pomenia-korttien käyttö luokassa:

-koko ryhmän kanssa leikkimiseen ja pohtimiseen

-pienryhmätyöskentelyyn

-siirtymiin, “välipaloina”

-aiheeseen virittämiseen, esimerkiksi ennen näytelmien tekemistä

-aamunavauksina

-aineettomina palkintoina

-ryhmäyttämiseen

-ilmaisutaidon tunneilla”

Ystävällisesti Teija

Hei!

Ensinnäkin, kiitos korteista! Niistä on tullut monipuolinen työväline ja tärkeä lisä työkalupakkiini. Kortit ovat kovin kauniit ja mukavaa katseltavaa itsellekin.

Olen käyttänyt kortteja nyt yksilö- ja ryhmämuotoisessa toimintaterapiassa alakouluikäisten lasten kanssa. Olen jonkin verran asiakaskohtaisesti jakanut kortteja eri pinoihin; tunnetaidot, motoriset taidot, rentoutuminen jne. Nämä ovat juuri niitä taitoja, joiden ympärille asiakkaideni tavoitteet pääsääntöisesti muotoutuvat. Osa korteista toimi mahtavasti myös itsetuntemuksen rakentamisessa. Mielestäni on hyvä, että korteista löytyy niin monipuolisesti tehtäviä erilaisille lapsille eikä siitä ole ollenkaan haittaa, että korttien tehtävät ovat laidasta laitaan; yhden lapsen kohdalla ei kuitenkaan ehdi montaa korttia käydä läpi.

Kortteja käytin sosiaalisten taitojen ryhmässä, jota ohjaan neuropsykologin kanssa. Ryhmässä koin kortit hyväksi välineeksi etenkin tutustumiseen ja vuorovaikutustilanteiden harjoitteluun. Korttien avulla tuli paljon uusiakin puolia esiin lapsista. Itseä oli mukavampi esitellä kortin avulla kuin keksiä asioita itsestä ilman vinkkejä. Vuorovaikutustilanteiden harjoittelussa jokainen ryhmäläinen sai oman kortin ja kertoa sen tarinan, tehtävän ja esittää mietittävät kysymykset muille. Tässä tuli harjoiteltua mm. kuuluvalla äänellä puhumista, silmiin katsomista ja toisen kuuntelemista. Lapset ihastuivat korttien kauniisiin kuviin ja väreihin. Yleensä muiden edessä puhuminen on kovin jännittävää, mutta kortit ohjasivat mukavasti esiintymistä ja keskustelua, mutta kuitenkin antoivat sopivasti tilaa omalle soveltamiselle ja persoonalle.

Jatkossa kortit tulevat käyttöön terapiaklinikalle etenkin toiminta- ja puheterapeuttien käyttöön 🙂

Mukavaa syksyä!

Yt. Marjut

Hei,

kortit ovat nyt olleet syksyn ajan testattavina ryhmissäni. Tässä palautetta

Alle 3-vuotiaat

-korttien kuvat olivat lumoavia.

-tarinat olivat sopivan pitkiä ja yksinkertaisia pienille

-kuvittelutehtävistä joutui valikoimaan pienille sopivat. Osa oli liian vaikeita, mutta korteista löytyi kyllä kivasti pienillekin mietittävää.

– tehtävissä samoin valikoimalla etukäteen tehtäviä, löytyi kivasti pienillekin soivia juttuja

– piiritilanteisiin kivat kortit: helppo napata mukaan ilman suuria ennakkovalmisteluja

– pieniin tiloihin mukavaa puuhaa

3-5 – vuotiaat

-kuvat ihastuttivat heilläkin. Etenkin prinsessat ja ”poikien jutut” lepakoineen ja lohikäärmeineen olivat aiheuttaneet keskustelua

-Plussaa kortin vankkuudesta ja vahamaisesta pinnasta -> kestää käytössä

– tarinat olivat kivoja ja sopivan lyhyitä piirihetkille.

-tunnetaitoryhmissä mietittävää-osiot herättivät keskustelua: aiheet olivat riittävän lähellä lasten arkea

-Tältäkin ikäryhmältä tuli plussaa helppokäyttöisyydestä ”ei tarvi valmistella tilaa puolta tuntia ennen hetken aloittamista”

Eskarit

–  kuvat ihania

–  tarinat tuntuivat eskareille vähän lyhyiltä, tehtävätkin olivat aika helppoja

–  piirihetkille kiva lisämateriaali, mutta esim. tunneryhmiin tarvii lisätä jotain sisältöä… kuitenkin kivoja sisältöjä löytyy, jonka ympärille rakentaa tunneryhmän sisältöä.

Tuetut ryhmät

–         kuvat edelleen saivat kiitosta, myös korttien materiaalia kehuttiin

–         tuen lapsille korttien sisältö oli sopiva sekä tarinoiden kuin tehtävien osalta

–         materiaalin helppokäyttöisyyttä kehuttiin sekä monipuolisuutta (yhdessä pienessä kortissa paljon asiaa)

 

S2-lapset

Itse käytin kortteja S2-lasten kieliryhmässä. Yksinkertaiset tarinat soveltuivat kaksikielisille lapsille hyvin. Joissakin sanoissa yksinkertaistin alkuperäistä, mutta siihen ei ollut paljoa tarvetta. Itsekin kaipasin isompaa korttikokoa, mutta sehän onkin jo tulossa. Mietittävät asiat sopivat S2-lapsille todella hyvin. Koska asiat liittyivät lapsen arkeen, saimme kysymysten kautta harjoiteltua suomenkieltä hienosti. Kerrontataidot kehittyivät jo tämän syksyn aikana. Meillä nämä kaksi osiota riittivät kielihetken pitämiseen. Joitakin toimintatehtäviäkin tehtiin jos jäi aikaa. Niiden kohdalla kivaa oli, ettei alkuvalmisteluja paljoa tarvittu, joten ne pystyi lisäämään hetkeen helposti mikäli aikaa jäi.

Minun muutamassa ryhmässä nämä kortit menivät tilauslistalle. Etenkin pienemmillä ja tuetuissa ryhmissä kortit sopivat hyvin suunnitelmiin.

Kiitos J

Hei,

Meillä on ollut nyt kokeilussa jonkin aikaa ihanat seikkailut ja tehtäväkortit, jatkamme edelleen työyhteisössämme kokeilua, mutta päätin laittaa näin alkuun tulleet terveiset korteista;

*Kuvitus kaunis ja lempeä, ei kuitenkaan liian lapsellinen. Meillä toiminut hyvin aina 3-luokkaan asti.

*Korttien pintaa kiiteltiin, näin lapsella / koululaisella jolla on hienomotorista vaikeutta, käden spastisuutta sai kortista hyvin kiinni itse ja kortti pysyi kädessä.

*Lyhyet ja ytimekkäät ohjeet, antoi myös käyttäjälle itselle tilaa miettiä jatkoa kortin sisältöön.

Jäimme pohtimaan;

*voisiko korttien yläkulmassa olla pieni merkki esim. tähti, sydän yms. joka olisi vihjeenä aikuiselle, millä tunnekentän alueella liikutaan, tämä helpottaisi silloin, kun on hiukan vauhdikas päivä tai jos ei ole vielä kortteja kovin paljon käyttänyt, olisi tuon koodin avulla helpompi suunnistaa ja ottaa oikea kortti käyttöön.

*Voisiko joissain korteissa olla vaikka kotitehtävä lapselle joka liittyy aiheeseen. Meillä usein annetaan lapselle tai koko perheelle kotitehtävä, jota harjoitellaan seuraavalle kerralle. Varsinkin perheneuvolassa tämä on usein käytetty menetelmä vanhempien keskuudessa.

Tällöin kortin sisältö lähtisi elämään myös kodin ja perheen arkeen ja vaikuttavuus olisi isompi. Kaikissa korteissa ei tarvinne olla tehtävää, ehkä vaikuttavimmat olisi juuri tunnekorttien osalta.

Palaan varmaankin vielä palautteen muodossa, nämä olivat nyt nopeat ajatukset hetken käytön ja kokemuksen perusteella.

yst.terveisin; Marita

 

Jos tykkäsit, jaa tämä juttu muillekin!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Viimeisimmät artikkelit

error: Content is protected !!